Napoje alkoholowe i bezalkoholowe

Domowa nalewka z tarniny

2017.04.05 13:15 , aktualizacja: 2017.04.05 13:25

Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

  • Domowa nalewka z tarniny archiwum UMWM

Gmina Sarnaki położona jest w najbardziej na wschód wysuniętej części Mazowsza w powiecie Łosickim. Należy do obszarów o wysokiej lesistości. Szata roślinna gminy jest bardzo bogata i zróżnicowana pod względem siedliskowym, jak również liczebności zbiorowisk roślinnych i gatunków roślin. Teren gminy porastają łąki trwałe, podmokłe, na których rosną duże ilości tarniny.

Dzięki bogactwu ich występowania, mieszkańcy wykorzystywali owoce tarniny do wyrobu różnych przetworów, a także nalewek. Owoce tarniny na tym obszarze są wyjątkowo dorodne, dzięki czemu nalewka uzyskuje intensywną barwę i wyjątkowy aromat. Od wielu lat sposób przygotowania domowej nalewki z tarniny nie zmienił się. Do jej wyrobu wykorzystywane są owoce tarniny, spirytus, woda oraz cukier. Proces przygotowania nalewki jest długotrwały, a jej leżakowanie może trwać nawet 2 lata. Cechą wyróżniającą nalewkę przygotowywaną w gminie Sarnaki jest dodatek goździków oraz soku z połowy cytryny. Dzięki temu nalewka zyskuje wyrazisty smak. Domowej nalewki z tarniny można spróbować podczas lokalnych i wojewódzkich przedsięwzięć mających na celu promocję lokalnych produktów oraz regionu.

Liczba wyświetleń: 299

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.