Produkty mięsne

Kiełbasa szydłowiecka-pieczona z oczkiem

2010.07.16 14:50 , aktualizacja: 2017.04.04 14:59
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

Szydłowiec to powiatowe miasteczko, leżące na południowym skraju Mazowsza. Najbardziej rozpowszechnionym produktem mięsnym w Szydłowcu i okolicach była kiełbasa. Kiełbasa produkowana była z mięsa rozdrobnionego, co stanowi po dzień dzisiejszy cechę charakterystyczną wszystkich kiełbas szydłowieckich. Mięso było rozdrabniane przez ręczne mielenie lub krajanie. Upodobania kulinarne mieszkańców regionu szydłowieckiego nie zmieniły się po dzień dzisiejszy o czym świadczy wykorzystywanie  dawnych przepisów przekazywanych przez kolejne pokolenia mieszkańców.

 

Kiełbasę Szydłowiecką – pieczoną robiono przed dłuższymi pracami polowymi takimi jak żniwa, wykopki lub sianokosy. Często, gdy kobiety nie miały czasu na gotowanie, posilano się na sucho.

 

W Szydłowcu co tydzień odbywały się targi ze zwierzętami na które często przyjeżdżali górale. Bardzo chętnie zaopatrywali się w kiełbasę pieczoną, twierdząc, że takiej dobrej sami nie potrafią wytwarzać. Kiełbasę Szydłowiecką – pieczoną z oczkiem produkuje się z mięs pochodzących ze świń naturalnego chowu i dzięki sposobom przyprawiania, odpowiedniemu wędzeniu na drewnie olchowym, kiełbasa charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, niezmiennymi od lat.

 

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo Ubojowe i Handel „BEKON”

26-500 Szydłowiec ul. Słoneczna 18

Tel. (48) 617 16 44  ,  501 460 649

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 591

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.