Produkty mięsne

Kiełbasa staropolska - szydłowiecka

2010.07.16 14:45 , aktualizacja: 2017.04.04 14:59
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

Szydłowiec to powiatowe miasteczko, leżące na południowym skraju Mazowsza. Miasteczko oraz jego okolice słynęły z chowu trzody chlewnej. Rolnicy często ubijali świnie sposobem gospodarczym i przerabiali na wyroby. Jednym ze specjałów tu wyrabianych była Kiełbasa Staropolska-szydłowiecka.

 

Kiełbasa ta produkowana jest z mięsa wieprzowego od szynki, pokrojonego nożem w kostkę. Surowcem do produkcji kiełbasy jest mięso świń naturalnego chowu. Kiełbasa dzięki osłonce w jakiej jest robiona i długotrwałemu wędzeniu w dymie drewna olchowego, bardzo dobrze się przechowuje, nawet do kilku miesięcy, wisząc w spiżarni i lekko obsychając.

 

Upodobania kulinarne mieszkańców regionu szydłowieckiego nie zmieniły się po dzień dzisiejszy o czym świadczy wykorzystywanie  dawnych przepisów przekazywanych przez kolejne pokolenia mieszkańców. Kiełbasę Staropolską – szydłowiecką robiono na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, na chrzciny, odpusty i inne ważne uroczystości.

 

 

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo Ubojowe i Handel „BEKON”

26-500 Szydłowiec ul. Słoneczna 18

Tel. (48) 617 16 44  ,  501 460 649

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 501

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.