Produkty mięsne
Kiełbasa staropolska - szydłowiecka
Szydłowiec to powiatowe miasteczko, leżące na południowym skraju Mazowsza. Miasteczko oraz jego okolice słynęły z chowu trzody chlewnej. Rolnicy często ubijali świnie sposobem gospodarczym i przerabiali na wyroby. Jednym ze specjałów tu wyrabianych była Kiełbasa Staropolska-szydłowiecka.
Kiełbasa ta produkowana jest z mięsa wieprzowego od szynki, pokrojonego nożem w kostkę. Surowcem do produkcji kiełbasy jest mięso świń naturalnego chowu. Kiełbasa dzięki osłonce w jakiej jest robiona i długotrwałemu wędzeniu w dymie drewna olchowego, bardzo dobrze się przechowuje, nawet do kilku miesięcy, wisząc w spiżarni i lekko obsychając.
Upodobania kulinarne mieszkańców regionu szydłowieckiego nie zmieniły się po dzień dzisiejszy o czym świadczy wykorzystywanie dawnych przepisów przekazywanych przez kolejne pokolenia mieszkańców. Kiełbasę Staropolską – szydłowiecką robiono na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, na chrzciny, odpusty i inne ważne uroczystości.
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo Ubojowe i Handel „BEKON”
26-500 Szydłowiec ul. Słoneczna 18
Tel. (48) 617 16 44 , 501 460 649
Artykuły powiązane
Liczba wyświetleń: 501
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.