Produkty mięsne

Kiełbasa ojcowa z Sobień-Jezior

2009.11.24 15:10 , aktualizacja: 2017.04.05 15:34
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Kiełbasa ojcowa z Sobień Jezior archiwum UMWM

Koniec XIX i pierwsza połowa XX wieku to okres przyspieszonego rozwoju miejscowości Sobienie-Jeziory. Kiełbasy były w tamtym rejonie najbardziej rozpowszechnionymi produktami mięsnymi. Wyrabiało się je z mięsa surowego rozdrobnionego, co stanowi po dziś dzień charakterystyczną cechę wszystkich kiełbas. Mięso rozdrabniało się zwykle przez ręczne mielenie lub krajanie.

Niemal wszystkie kiełbasy poddawało się wędzeniu, aby między innymi dłużej można było zachowywać ich świeżość. Kiełbasę ojcową przygotowuje się z mięs pochodzących ze zwierząt chowu naturalnego, używając cienkiego naturalnego jelita. Dzięki sposobowi doprawiania i wykorzystaniu odpowiedniego mięsa, kiełbasa ta charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem.

Adres:
Sklep Spożywczo Przemysłowy s.c.
M. Trzaskowska, M. Głaszczka
ul. Duży Rynek 9 ,
08-443 Sobienie-Jeziory
Nr tel. 601 319 581; (025) 753 12 69

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 562

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.