Produkty mięsne

Pasztet domowy szydłowiecki

2010.07.16 15:00 , aktualizacja: 2017.04.04 15:35
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Pasztet domowy szydłowiecki archiwum UMWM

Szydłowiec to powiatowe miasteczko, leżące na południowym skraju Mazowsza. Pasztet obok innych wyrobów mięsnych był w Szydłowcu i okolicach bardzo rozpowszechnionym produktem. Wyrabiany był z trzech rodzajów mięsa: wieprzowego, wołowego i drobiowego co stanowi do dnia dzisiejszego charakterystyczną cechę tego wyrobu.

Upodobania kulinarne mieszkańców regionu szydłowieckiego nie zmieniły się po dzień dzisiejszy o czym świadczy wykorzystywanie dawnych przepisów przekazywanych przez kolejne pokolenia mieszkańców. Pasztet był zawsze pieczony na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, na wesela, chrzciny i odpusty. Dzięki dawnym przepisom i staranności wykonania może nadal gościć na szydłowieckich stołach i cieszyć podniebienia swym wyjątkowym smakiem.

 

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo Ubojowe i Handel „BEKON”

26-500 Szydłowiec ul. Słoneczna 18

Tel. (48) 617 16 44  ,  501 460 649

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 499

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.