Produkty mięsne
Pasztet domowy szydłowiecki
Szydłowiec to powiatowe miasteczko, leżące na południowym skraju Mazowsza. Pasztet obok innych wyrobów mięsnych był w Szydłowcu i okolicach bardzo rozpowszechnionym produktem. Wyrabiany był z trzech rodzajów mięsa: wieprzowego, wołowego i drobiowego co stanowi do dnia dzisiejszego charakterystyczną cechę tego wyrobu.
Upodobania kulinarne mieszkańców regionu szydłowieckiego nie zmieniły się po dzień dzisiejszy o czym świadczy wykorzystywanie dawnych przepisów przekazywanych przez kolejne pokolenia mieszkańców. Pasztet był zawsze pieczony na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, na wesela, chrzciny i odpusty. Dzięki dawnym przepisom i staranności wykonania może nadal gościć na szydłowieckich stołach i cieszyć podniebienia swym wyjątkowym smakiem.
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo Ubojowe i Handel „BEKON”
26-500 Szydłowiec ul. Słoneczna 18
Tel. (48) 617 16 44 , 501 460 649
Artykuły powiązane
Liczba wyświetleń: 499
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.