Produkty mięsne

Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną

2010.07.16 14:45 , aktualizacja: 2017.04.04 15:36
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną archiwum UMWM

Szydłowiec to powiatowe miasteczko, leżące na południowym skraju Mazowsza. Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną jest od lat, w Szydłowcu i okolicznych miejscowościach, najbardziej rozpowszechnionym produktem mięsno-podrobowym. Wyrabiana jest z podrobów wieprzowych, krwi oraz ugotowanej wątroby. Wątroba krajana jest w kostkę i stanowi cechę charakterystyczną dla tego produktu.

Upodobania kulinarne mieszkańców regionu szydłowieckiego nie zmieniły się po dzień dzisiejszy, o czym świadczy wykorzystywanie  dawnych przepisów przekazywanych przez kolejne pokolenia mieszkańców.

Ze względu na trwałość, kaszanka była produkowana w mniejszych ilościach i dlatego uchodziła za produkt wyjątkowo ceniony. Kaszankę produkowano zawsze na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne oraz wesela, chrzciny i inne ważne uroczystości. Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną dzięki sposobowi przyprawiania oraz staranności przygotowania charakteryzuje się specyficznym, niepowtarzalnym smakiem.

 

 

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo Ubojowe i Handel „BEKON”

26-500 Szydłowiec ul. Słoneczna 18

Tel. (48) 617 16 44  ,  501 460 649

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 517

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.