Produkty mięsne
Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną
Szydłowiec to powiatowe miasteczko, leżące na południowym skraju Mazowsza. Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną jest od lat, w Szydłowcu i okolicznych miejscowościach, najbardziej rozpowszechnionym produktem mięsno-podrobowym. Wyrabiana jest z podrobów wieprzowych, krwi oraz ugotowanej wątroby. Wątroba krajana jest w kostkę i stanowi cechę charakterystyczną dla tego produktu.
Upodobania kulinarne mieszkańców regionu szydłowieckiego nie zmieniły się po dzień dzisiejszy, o czym świadczy wykorzystywanie dawnych przepisów przekazywanych przez kolejne pokolenia mieszkańców.
Ze względu na trwałość, kaszanka była produkowana w mniejszych ilościach i dlatego uchodziła za produkt wyjątkowo ceniony. Kaszankę produkowano zawsze na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne oraz wesela, chrzciny i inne ważne uroczystości. Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną dzięki sposobowi przyprawiania oraz staranności przygotowania charakteryzuje się specyficznym, niepowtarzalnym smakiem.
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo Ubojowe i Handel „BEKON”
26-500 Szydłowiec ul. Słoneczna 18
Tel. (48) 617 16 44 , 501 460 649
Artykuły powiązane
Liczba wyświetleń: 517
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.