Produkty mięsne

Kiełbasa wiejska z Lipska

2017.04.04 13:40 , aktualizacja: 2017.04.04 13:42
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Kiełbasa wiejska z Lipska archiwum UMWM

Gmina Lipsko położona jest w województwie mazowieckim w nadwiślańskim regionie termicznym. Jest to obszar zaliczany pod względem termicznym do cieplejszych połaci w kraju. W gminie jest około 1400 gospodarstw indywidualnych prowadzących działalność rolniczą, w tym zajmujących się hodowlą trzody chlewnej. Dzięki rozwojowi hodowli wzrosła również liczba przygotowywanych wyrobów wędliniarskich. Bardzo popularna na tym terenie już w latach pięćdziesiątych była przygotowywana kiełbasa wiejska.

Jej charakterystyczną cechą jest widoczne w przekroju szare oczko, świadczące o wyrobie kiełbasy z naturalnych składników według tradycyjnych metod produkcji. Dodatkowo do kiełbasy, aby wzbogacić jej smak i zapach, dodawane są przyprawy takie jak pieprz czarny oraz czosnek. Kiełbasa wiejska z Lipska na początku wędzona jest w wędzarkach tradycyjnych z paleniskiem w temperaturze od 40˚C do 60˚C, a następnie gorącym dymem w około 80˚C przez 90 minut. Do wędzenia używane jest drewno dębowo-bukowe, czasem olchowe. Dzięki temu kiełbasa wiejska uzyskuje odpowiedni kolor oraz zapach. Na koniec kiełbasa jest pieczona, dzięki czemu uzyskuje odpowiednią kruchość. Dawniej kiełbasę wiejską przygotowywano głównie podczas Świąt Wielkanocnych, obecnie coraz częściej spożywana jest na co dzień. „O nie! Nie byłoby świąt, musiała być kiełbasa wiejska i chleb na chrzanowych liściach (…)” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Lipsko).

Liczba wyświetleń: 300

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.