Warzywa i owoce

Marmolada z antonówek

2017.04.04 14:30 , aktualizacja: 2017.04.04 14:44
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Marmolada z antonówek archiwum UMWM

Rejon Niziny Północno-Mazowieckiej to tereny rolnicze z niewielkimi gospodarstwami rolnymi. Wokół domostw zazwyczaj znajdował się sad, w którym rosły jabłonie, śliwy oraz wiśnie. Dawniej bardzo popularne oraz szczególnie cenione były jabłka antonówki, z których przygotowywano przetwory na zimę, w szczególności marmoladę.

Receptura znana była na terenie Niziny Północno-Mazowieckiej od dawna, a prosty sposób jej przygotowania przekazywano kolejnym pokoleniom. W pierwszej fazie produkcji marmolady należało dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki jabłka. Następnie na dno garnka wlewano trochę wody, dodawano przygotowane jabłka i gotowano ciągle mieszając przez około 2 godziny. Tak przygotowane jabłka pozostawiano na noc do wystygnięcia. Następnego dnia ponownie gotowano przez 2 godziny często mieszając, studzono do temperatury pokojowej oraz ponownie podgrzewano do wrzenia. Później dodawano cukier do smaku, mieszano i gotowano jeszcze przez godzinę. Ostatnim etapem było nakładanie do słoików gorącej marmolady, zakręcanie, odwracanie, przykrywanie ściereczką i pozostawienie do wystudzenia aż do następnego dnia. Marmoladę wykorzystywano jako dodatek do chleba, wypieków cukierniczych, naleśników. „Wtedy też z antonówek moja babcia i mama smażyły marmoladę, którą uwielbiam, a jej smak pamiętam do dziś. Teraz sama również robię taką samą marmoladę mojej rodzinie. Staram się zachować smak lata i młodości w tych słoikach. Zimą wykorzystuję do ciasta drożdżowego, naleśników czy do chleba” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Mchowo).

Liczba wyświetleń: 156

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.