Aktualności

Współpraca gospodarcza z Obwodem Moskiewskim

2009.09.14 00:00 , aktualizacja: 2012.05.21 12:46

Autor: Krzysztof Zaniewski, Departament Rolnictwa, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

Możliwości produkcyjne i przetwórcze mazowieckiego sektora rolno-spożywczego były głównymi tematami konferencji z udziałem przebywającej na Mazowszu delegacji Obwodu Moskiewskiego Federacji Rosyjskiej. 8 września br., z gośćmi spotkał się Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Piotr Szprendałowicz.
 

Tematem rozmów były zagadnienia dotyczące współpracy regionów w zakresie rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego. W spotkaniu, które odbyło się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie, udział wzięli: zastępca Ministra Rolnictwa i Żywności Obwodu Moskiewskiego, Władimir Maleńkich, dyrektor generalny „Puszkińskich Zakładów Mięsnych” Andriej Bykanow i naczelnik Wydziału Prawnego w Zakładach Mięsnych AGRO-BIM Dmitrij Ditkowskij, radni Województwa Mazowieckiego oraz przedstawiciele Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich oraz Kancelarii Marszałka.

Głównym celem czterodniowej wizyty delegacji Obwodu Moskiewskiego na Mazowszu był udział w konferencji w Grójcu pt. „Mazowieckie przetwórstwo rolno-spożywcze atrakcyjnym i bezpiecznym partnerem”. Podczas obrad przedstawiono procedury związane z bezpieczeństwem zdrowotnym wytwarzanych artykułów oraz zagadnienia produkcyjne i marketingowe mazowieckich rolników i przetwórców. Rozmowom towarzyszyła wystawa produktów wędliniarskich oraz owoców i warzyw. Uczestnikami konferencji byli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Lekarza Weterynarii, Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, doradcy rolni, producenci rolni, rolnicy działający w grupach producenckich, przetwórcy oraz producenci z branży mięsnej, owoców, warzyw, grzybów.

Trzeci dzień wizyty na Mazowszu miał charakter studyjny. Goście z Obwodu Moskiewskiego odwiedzili firmę przetwórstwa owoców „Rajpol” w Łęczeszycach, sad jednego z grójeckich producentów jabłek, tuczarnię trzody chlewnej w powiecie kozienickim, Zakłady Mięsne „Pierzchała” w Janikowie k/Kozienic. Goście spotkali się z gospodarzem terenu – Starostą Powiatu Kozienickiego oraz Powiatowym Lekarzem Weterynarii w Kozienicach.

Było to pierwsze spotkanie przedstawicieli Województwa Mazowieckiego i Obwodu Moskiewskiego w ramach współpracy gospodarczej, które dało impuls do dalszych działań w tym zakresie.

Liczba wyświetleń: 619

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.