Aktualności

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

2009.09.21 00:00 , aktualizacja: 2012.05.18 14:37

Autor: Iwona Dybowska, Wydział Komunikacji Zewnętrznej, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

19 września br., w ramach „Nowego Świata Smaków” w Warszawie, Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Piotr Szprendałowicz wręczył symboliczne szyldy nowym członkom Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Uhonorowane członkowstwem mazowieckie gospodarstwa, zakłady, sklepy i restauracje, pod otrzymanym szyldem, mają oferować wysokiej klasy produkty i tradycyjne dania.
 

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego zrzesza 25 regionów europejskich, których głównym celem jest promocja żywności, opartej na lokalnych zasobach surowców. Ponieważ dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego regionu, również na Mazowszu istnieje sieć skupiająca producentów, przetwórców oraz dystrybutorów tradycyjnej żywności.

Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Piotr Szprendałowicz, wręczając szyldy, podkreślił, że członkostwo w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze jest nie tylko wyróżnieniem, lecz także odpowiedzialnością za wspólne tworzenie wizerunku regionu. Działania promujące mazowiecką żywność stwarzają zaś możliwość współpracy i przyczyniają się do rozwoju przedsiębiorczości.

Podczas imprezy na warszawskim Nowym Świecie tradycyjne wyroby zaprezentowali producenci z całej Polski. Oprócz degustacji regionalnych i staropolskich potraw, uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z technikami pracy kowali, wytwórców biżuterii, ceramiki oraz szkła.

Impreza odbyła się pod honorowym patronatem m.in. Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika.

Liczba wyświetleń: 504

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.