Aktualności
Polskie smaki po raz szósty
2010.05.13 13:20 , aktualizacja: 2012.04.26 08:52
Autor: Magdalena Lewandowska, Wydział Komunikacji Zewnętrznej, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Producenci tradycyjnej żywności z Mazowsza, Małopolski i Podlasia wzięli udział w Dniach Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki”, które 12 i 13 maja odbywały się na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w podwarszawskich Ząbkach. W otwarciu wziął udział członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Waldemar Roszkiewicz.
Swoje wyroby zaoferowali producenci z województwa mazowieckiego. Tradycyjny charakter zachowała tu znaczna część przetwórstwa spożywczego. Podstawową grupę wystawców stanowili producenci nagrodzeni w III edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Wśród produktów tradycyjnych naszego regionu nie zabrakło miodów i produktów pszczelarskich, pieczywa, psiwa kozicowego czy skcecków z cebulą i czosnkiem.
Amatorzy tradycyjnych regionalnych produktów, których wytwarzanie oparte jest na naturalnych składnikach i tradycyjnych recepturach mogli zaopatrzyć się w ciechanowski krzepiak, makaron radziwiłłowski, obwarzanki odrzywolskie, wędzone ryby oraz tradycyjne wędliny i ciasta.
Pierwszego dnia wyróżniającym się producentom wręczono odznaki „Zasłużony dla Rolnictwa” oraz puchary ministra rolnictwa i rozwoju wsi w konkursie na najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego. Oprócz wystawców reprezentujących tradycje kulinarne regionów, produkty o charakterze tradycyjnym oferowało również dziesięć podmiotów działających na co dzień na Praskiej Giełdzie Spożywczej oraz osiemnaście firm z całego kraju, wyróżnionych znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, przyznanym przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Znak „Poznaj Dobrą Żywność” jest w Polsce przyznawany po wstąpieniu naszego kraju do Unii Europejskiej. Otrzymują go produkty żywnościowe o ściśle określonej wysokiej jakości oraz wiarygodności pochodzenia surowców, z których są wytworzone. Znak przyznawany jest na okres trzech lub pięciu lat. Dodatkową atrakcją pierwszego dnia „Polskich Smaków” było współzawodnictwo o Puchar Mazowsza w Grillowaniu.
Drugiego dnia imprezy wystawcy wzięli udział w spotkaniach informacyjnych dotyczących pozyskania środków finansowych z funduszy publicznych, a także dotyczących programu „Poznaj Dobrą Żywność”.
Patronat honorowy nad wystawą objął m.in. Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.
Liczba wyświetleń: 1026
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.