Aktualności
Uroczystości dożynkowe na Mazowszu
2012.09.03 11:50 , aktualizacja: 2012.09.05 15:38
Autor: oprac. Wydział Komunikacji Zewnętrznej, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Barwne korowody, występy kapel ludowych, kiermasze rękodzieła – Mazowszanie świętują zakończenie prac polowych. W miniony weekend dożynki obchodzono m.in. w powiecie płockim (Drobin), przasnyskim, mławskim (Dzierzgowo) i radomskim (Jastrząb, Chotcza, Zwoleń, Radom).
Podczas wszystkich uroczystości dziękowano za pomyślnie zakończone zbiory. Słowa szczególnej wdzięczności skierowano do mazowieckich rolników, którzy, poprzez codzienną pracę, strzegą fundamentalnych wartości, angażują się w lokalny postęp i sukcesywnie przyczyniają do podnoszenia konkurencyjności całego województwa.
Włodarze poszczególnych miejscowości zadbali o właściwe wypełnienie tradycyjnych obrzędów. Nie zabrakło też dodatkowych atrakcji – w Zwoleniu zorganizowano Jarmark Tradycyjnych Potraw z Ziemniaków; w Radomiu, podczas Święta Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej, można było spróbować doskonałych wypieków radomskich mistrzów; w Płocku natomiast z dużym entuzjazmem przyjęto okolicznościowy występ Harcerskiego Zespołu Pieśni i Tańca „Dzieci Płocka”.
W uroczystościach wzięli udział przedstawiciele Samorządu Województwa Mazowieckiego, m.in. marszałek Adam Struzik, wicemarszałek Leszek Ruszczyk i członek zarządu Wiesław Raboszuk.
2 września 2012 r. odbyło się także XIV Święto Chleba, organizowane przez Muzeum Wsi Radomskiej wspólnie z Urzędem Miasta w Radomiu oraz Radomskim Cechem Piekarzy. Tradycyjnie rozpoczęła je msza święta w intencji rolników, młynarzy i piekarzy, po której odbył się korowód wieńców dożynkowych, biorących udział w konkursie zorganizowanym przez muzeum. Jury wybrało trzy najbardziej okazałe. Pierwsze miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich ze Smagowa, drugie miejsce Zespół „Zalesiczanki” z gminy Wierzbica, a trzecie – Koło Gospodyń Wiejskich z Walentynowa. Rozstrzygnięto również konkurs zorganizowany przez Radomski Cech Piekarzy „Dobry Chleb”, który zorganizowano dzięki wsparciu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych. Na terenie skansenu turyści mogli obserwować pokazy: omłotów za pomocą młocarni szerokomłotnej, czyszczącej napędzanej za pomocą ciągnika SAM III Grupy Konstrukcyjnej, pokaz obróbki lnu przy użyciu trzepaka do lnu napędzanego na silnik elektryczny z pasem transmisyjnym, pokaz przerobu kukurydzy na kiszonkę za pomocą sieczkarni do zielonki, napędzanej na silnik stacjonarny S60 z pasem transmisyjnym, pokaz orki za pomocą ciągnika SAM I Grupy Konstrukcyjnej z ciągnikowym pługiem dwuskibowym. Dużą popularnością cieszyły się także stoiska piekarnicze. Można było spróbować i kupić przeróżne rodzaje pieczywa.
- fot. arch. UMiG Drobin
- fot. arch. UMiG Drobin
- fot. arch. UMiG Drobin
- fot. Wojciech Starzak
- fot. Wojciech Starzak
- fot. Wojciech Starzak
- fot. Wojciech Starzak
- fot. Wojciech Starzak
- fot. Jan Pajączkowski
- fot. Jan Pajączkowski
- fot. Jan Pajączkowski
- fot. arch. UG Dzierzgowo
- fot. arch. UG Dzierzgowo
- fot. arch. UG Dzierzgowo
- fot. arch. UG Dzierzgowo
- fot. arch. UG Dzierzgowo
- fot. arch. UG Dzierzgowo
- fot. arch. UG Dzierzgowo
- fot. Barbara Polakowska
- fot. Barbara Polakowska
- fot. Barbara Polakowska
- fot. Barbara Polakowska
- fot. Barbara Polakowska
Liczba wyświetleń: 1130
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.