Aktualności
Pomyślmy o innych!
2012.11.27 15:20 , aktualizacja: 2015.06.01 00:12
Autor: Biuro Prasowe UMWM, Bank Żywności SOS w Warszawie, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Robiąc zakupy, pomyśl o innych. „Wspierajmy Banki Żywności”– to hasło tegorocznej zbiórki prezentów w urzędzie marszałkowskim. Jak co roku pracownicy urzędu mobilizują siły, by pomóc potrzebującym dzieciom. Tym razem poza zbiórką zabawek, wspólnie z mazowieckimi Bankami Żywności wspierać będziemy podopiecznych świetlic środowiskowych. Świąteczne paczki zostaną przekazane ok. 300 dzieciom.
– Zbliżają się święta i tradycyjnie Samorząd Województwa Mazowieckiego włącza się w zbiórkę upominków dla najmłodszych. W tym roku postanowiliśmy zorganizować akcję razem z Bankami Żywności. Niestety, ciągle wiele polskich rodzin żyje poniżej minimum socjalnego. Wybraliśmy Banki Żywności, ponieważ jest to dobra forma dysponowania żywnością. Do tej pory nasi pracownicy zbierali przede wszystkim zabawki i słodycze dla dzieci z domów dziecka czy domów samotnych matek. W tym roku ze względu na pogarszającą się sytuację polskich rodzin, postanowiliśmy wspomóc najbardziej potrzebujące rodziny – podkreślił marszałek Adam Struzik.
Skrót konferencji prasowej
Na świecie marnuje się aż 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 wyprodukowanej żywności (FAO, maj 2011 r.). Europejczycy wyrzucają do śmieci 89 mln ton jedzenia rocznie, z czego 9 mln ton – Polacy (Komisja Europejska, kwiecień 2011 r.). Tymczasem 5,7 proc. społeczeństwa w Polsce żyje poniżej granicy minimum egzystencji (GUS, 2009 r.). Banki Żywności systematycznie udzielają pomocy żywnościowej ponad 3,5 tys. organizacjom i instytucjom społecznym w całym kraju. Co roku pomoc trafia do blisko miliona potrzebujących. Wśród tej grupy ogromny odsetek stanowią dzieci. Według danych Komisji Europejskiej, ponad 20 proc. dzieci w Polsce żyje w ubóstwie i jest to jeden z najgorszych wyników w Unii Europejskiej.
Dlatego urząd marszałkowski postanowił przyłączyć się do świątecznej zbiórki żywności organizowanej przez Banki Żywności w dniach 7-9 grudnia. Chcemy pomóc tym, którzy tej pomocy najbardziej potrzebują.
– Działające w całym kraju Banki Żywności dążą do zapewnienia żywności osobom najbardziej potrzebującym, równocześnie prowadzą akcję informacyjną, która ma zapobiegać marnotrawieniu żywności. Pozyskujemy żywność od producentów, rolników, hurtowników czy przedsiębiorców i współpracujemy z organizacjami pozarządowymi, którym te pokarmy przekazujemy. Z kolei te organizacje są w stanie bardzo szybko rozdysponować pozyskaną od nas żywność wśród osób potrzebujących. Naszym celem jest zasięg lokalny –tak, aby osoby potrzebujące naszego wsparcia, musiały pokonać jak najmniejszą odległość, żeby otrzymać żywność. W tym roku będziemy prowadzili zbiórkę artykułów żywnościowych w 500 sklepach na Mazowszu – mówiła Magdalena Krajewska, Prezes Banku Żywności SOS w Warszawie.
Zbiórka w urzędzie marszałkowskim w Warszawie oraz w jego delegaturach w Płocku, Radomiu, Siedlcach, Ciechanowie i Ostrołęce będzie trwała od 27 listopada br. do 10 grudnia br.W tym celu w holu urzędów przy ulicach: Jagiellońskiej 26, Skoczylasa 4, Al. Solidarności 61, Kłopotowskiego 5, w Sejmiku przy placu Bankowym 3/5 oraz w siedzibach delegatur postawione zostaną duże czerwone worki, do których pracownicy urzędu i wszyscy zainteresowani będą mogli wkładać zakupioną w tym celu żywność oraz prezenty. Będziemy zbierać m.in. różnego rodzaju słodycze, płatki kukurydziane, owoce w puszce, soki owocowe itp. Oprócz produktów spożywczych do worków można wkładać także nowe zabawki: gry, puzzle, książki, płyty DVD, które zostaną przekazane świetlicom środowiskowym.
Hasło prowadzonej przez urząd akcji brzmi „Robiąc zakupy, pomyśl o innych. Wspierajmy Banki Żywności”. Mamy nadzieję, że świątecznymi paczkami uda nam się obdarować ok. 300 podopiecznych sześciu świetlic środowiskowych zlokalizowanych w subregionach: warszawskim, płockim, ciechanowskim, siedleckim, ostrołęckim i radomskim.
Według danych Komisji Europejskiej z 2011 r. Polska zajmuje piąte miejsce wśród państw Unii Europejskiej marnujących jedzenie. Przed nami znajdują się Wielka Brytania, Niemcy, Francja i Holandia. Według badań przeprowadzonych przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności w 2012 r., w Polsce do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 30 proc. badanych, czyli 6 proc. więcej niż w 2011 r. Z badań tych wynika także, że żywność wyrzucają głównie osoby pracujące, mieszkające w dużych miastach. W grupie najczęściej marnowanych produktów znajdują się: pieczywo, warzywa, wędliny, owoce, jogurty, dania gotowe, ser, mięso i mleko.
Wśród przyczyn marnowania żywności można wymienić m.in.: przegapienie terminu przydatności do spożycia, niewłaściwe przechowywanie, zakup złego jakościowo posiłku, zbyt duże zakupy czy porcje posiłków, a także brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań. Jak pokazują badania przeprowadzone na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 85 proc. społeczeństwa ma świadomość, że wyrzucanie żywności dużo kosztuje, 71 proc. uważa, że ma to szkodliwy wpływ na środowisko naturalne, a 66 proc. osób badanych stwierdza, że zmarnowana żywność ma istotny wpływ na wzrost cen żywności. Ponadto, 83 proc. badanych przyznaje, że marnowanie żywności jest problemem społecznym. Niestety, to wciąż zbyt mało.
Zapraszamy wszystkich chętnych do przyłączenia się do akcji.
Liczba wyświetleń: 644
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.