Aktualności

Tak się jada na Mazowszu

2013.04.15 15:10 , aktualizacja: 2013.04.15 15:51

Autor: Katarzyna Klepaczewska, Wydział Zarządu, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

Wyroby cukiernicze, produkty mięsne i mleczarskie, a także przetwory owocowe i warzywne – to tylko część artykułów spożywczych jakich można było spróbować na stoiskach podczas XIX Międzynarodowego Forum Przemysłu Spożywczego i Opakowaniowego PRODEXPO 2013. W imprezie, która odbyła się w dniach 10-12 kwietnia br. w Kijowie, uczestniczył wicemarszałek Leszek Ruszczyk.

 

W targach każdego roku uczestniczy ponad 200 przedsiębiorstw ukraińskich i zagranicznych, a odwiedza je około 15 tys. gości. Służą one zapoznaniu specjalistów z nowościami branżowymi, promocjami produkcyjnymi na rynku lokalnym i światowym. Ważnym aspektem jest również umocnienie związków pozaekonomicznych między uczestnikami oraz budowanie zainteresowania inwestycjami w krajowe projekty. Targi to także forum biznesu, które daje możliwość zaprezentowania swojej produkcji grupie branżowych klientów.

 

Polskie stoisko na targach liczyło 17 przedstawicieli branży rolno-spożywczej, przemysłu przetwórczego i opakowań. Po oficjalnym otwarciu „Dni Mazowsza”, organizatorzy zaprezentowali multimedialne materiały promujące województwo, a potem zaprosili gości na poczęstunek regionalnych przysmaków i napojów.

Przygotowaniem tych dni, jak również stoiska polskiego zajęła się Agencja Rozwoju Mazowsza.

 

W przemówieniu wicemarszałek Leszek Ruszczyk podkreślił, że uczestnictwo województwa mazowieckiego w Międzynarodowych Targach „PRODEXPO” oraz spotkaniach gospodarczych daje okazję do nawiązania kontaktów handlowych oraz zapoznania z możliwościami eksportu produktów spożywczych, którymi możemy się pochwalić. Dodał również, że takie przedsięwzięcia są szansą do poszerzenia wiedzy o aktualnie panujących trendach w przetwórstwie i produkcji.

 

Oferta skierowana była w szczególności do branży spożywczej w tym: mięso i produkty mięsne, produkty masarskie, drób, ryby i owoce morza, wyroby cukiernicze, pieczywo i słodycze, produkty mleczne, sery, makarony, przyprawy, przyprawy korzenne, bakalie, olej słonecznikowy, tłuszcze roślinne, orzechy, ziarna, owoce suszone, lody i mrożonki, owoce i warzywa, marynaty, konserwy, sosy, keczupy, sałatki, herbata, kawa, soki, wody, napoje bezalkoholowe, alkohole, półprodukty, produkty naturalne i dietetyczne, gastronomia, produkty dla restauracji i przedstawicieli przemysłu opakowaniowego.

 

Udział w targach PRODEXPO 2013 był inicjatywą Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach projektu pn. „Mazowsze – promocja gospodarcza serca Polski”. To projekt kluczowy Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007-2013, Priorytet I Tworzenie warunków dla rozwoju potencjału innowacyjnego i przedsiębiorczości na Mazowszu,  Działanie 1.7 Promocja gospodarcza.

  • fot. Atlas Business Service
  • fot. Atlas Business Service
  • fot. Atlas Business Service
  • fot. Atlas Business Service

Liczba wyświetleń: 846

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.