Aktualności
Powstał regionalny klaster o tematyce rolno-spożywczej
2014.03.31 12:55 , aktualizacja: 2014.03.31 13:13
Autor: opr. Wydział Komunikacji Zewnętrznej, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
- fot.MODR O/Poświętne w...
- fot.MODR O/Poświętne w...
- fot.MODR O/Poświętne w...
- fot.MODR O/Poświętne w...
- fot.MODR O/Poświętne w...
Wspólne, prorozwojowe i innowacyjne projekty angażujące producentów rolnych, firmy wdrażające nowoczesne technologie i jednostki naukowo-badawcze to misja nowo utworzonego klastra Bezpieczna żywność.
Porozumienie o współpracy, w obecności marszałka Adama Struzika, podpisało ponad 25 podmiotów z sektora gospodarczego, organizacji pozarządowych oraz jednostek samorządu terytorialnego. Przy klastrze ustanowiona została Rada Naukowo-Programowa, w skład której weszli przedstawiciele świata nauki, biznesu oraz organizacji pozarządowych.
Klaster będzie działał w obszarach: bezpiecznej żywności, biotechnologii, e-Rolnictwa, gospodarki niskoemisyjnej, zrównoważonego rozwoju i cyklu produkcji rolniczej. Inicjatorem jego założenia jest Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział Poświętne w Płońsku, prowadzący doradztwo rolnicze na obszarze województwa mazowieckiego.
Założeniem tego innowacyjnego przedsięwzięcia jest wzmocnienie pozycji konkurencyjnej Mazowsza oraz potencjału regionalnych marek sektora rolno-spożywczego na rynku krajowym i zagranicznym, a także wdrożenie standardów produkcji i przetwórstwa rolno-spożywczego, zgodnych z ideą zrównoważonego rozwoju i wysokiej efektywności energetycznej.
Liczba wyświetleń: 784
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.