Aktualności
Jak papryka – to tylko z Mazowsza!
2014.08.19 13:30 , aktualizacja: 2014.08.20 13:38
Autor: Katarzyna Klepaczewska, WZ, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
Choć krajem jej pochodzenia jest Ameryka Południowa to polscy producenci również dostrzegają walory kulinarne i zdrowotne tego smacznego i popularnego warzywa. Największe zbiory papryki są na południowym Mazowszu. Do Przytyka (powiat radomski) na XV Ogólnopolskie Targi przybyli liczni producenci i smakosze.
Impreza rozpoczęła się mszą świętą dziękczynną za trud pracy rolników i zebrane w tym roku plony. Najbardziej zasłużeni otrzymali nagrody i wyróżnienia, rozstrzygnięto także konkurs na najlepsze stoisko. Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentował m.in. wicemarszałek Leszek Ruszczyk, który wyraził swoje uznanie i podziękował za kolejne obfite plony.
Jubileuszowe spotkanie amatorów papryki było okazją nie tylko do zakupów, ale również do zapoznania się z nowymi przepisami kulinarnymi. Oprócz okolicznych specjałów swoje pomysły kulinarne prezentowała aktorka Grażyna Wolszczak. O artystyczną część przedsięwzięcia zadbał Kabaret Moralnego Niepokoju, wokalistka Kasia Kowalska, miejscowe zespoły oraz iluzjoniści.
Liczba wyświetleń: 499
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.