Aktualności
Serowy zawrót głowy
2016.12.20 13:25 , aktualizacja: 2017.06.03 09:55
Autor: Krzysztof Zaniewski (RW), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
- fot. Justyna Niedzielak
- fot. Justyna Niedzielak
- fot. Justyna Niedzielak
- fot. Justyna Niedzielak
- fot. Justyna Niedzielak
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Justyna Niedzielak
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Stabińska
Znamy laureatów I edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych. Wyłoniono produkty, które szczególnie zasługują na zauważenie i przybliżenie wszystkim poszukującym wartościowych artykułów spożywczych. Wygranej gratulowała zwycięzcom wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.
Konkurs
Zaplanowano go z myślą o jak najszerszym gronie producentów serów podpuszczkowych z województwa mazowieckiego. Przedsięwzięcie skierowane było do firm działających marginalnie, lokalnie i ograniczenie oraz do indywidualnych wytwórców, produkujących sery na potrzeby własne.
Konkurs wpisuje się w działania samorządu, które miały pokazać producentom mleka inne możliwości wykorzystywania surowca produkowanego w gospodarstwach. Ma to szczególne znaczenie w sytuacji pogarszających się cen skupu mleka. Własne przetwórstwo jest szansą nie tylko na zagospodarowanie surowca, ale może kreować nowe miejsca pracy, przyczyniać się do powiększenia handlowej oferty produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami, w małych warsztatach wytwórczych usytuowanych w gospodarstwach rolnych. Jest to szansa na udział miejscowych produktów w zaopatrzeniu lokalnego rynku.
Idea
To przede wszystkim promocja zagrodowego przetwórstwa mleka oraz popularyzacja serów podpuszczkowych, jako podstawowego źródła wapnia w diecie człowieka. Także promocja mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Organizatorem inicjatywy był Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, przy współudziale Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie.
Kto wygrał?
Kapituła konkursu etapu wojewódzkiego przyznała jedną nagrodę (I miejsce) w grupie producentów rynkowych, trzy nagrody (I, II, III miejsce) i dwa wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych.
Wyniki etapu wojewódzkiego:
Przedsiębiorcy:
I miejsce: Elżbieta i Tomasz Rachoccy z Turzy Małej, gmina Lipowiec Kościelny, powiat mławski za ser turski dojrzewający minimum 4 tygodnie.
Producenci indywidualni:
I miejsce: Justyna Stefaniuk z Mostów, gmina Huszlew, powiat łosicki za ser podpuszczkowy z dodatkami,
II miejsce: Dorota Dyga z Serocka, powiat legionowski za ser podpuszczkowy z czarnuszką,
III miejsce: Sławomir Rosiak z Brzozowa, gmina Iłów, powiat sochaczewski za ser twardy dojrzewajacy,
wyróżnienia:
Krystyna Długokęcka z Myszyńca, powiat ostrołęcki za ser podpuszczkowy wędzony,
Katarzyna Białoskórska z Płocka za trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Obecnie liczy 83 podmiotów sklasyfikowanych w 4 kategoriach: restauracje i inne punkty gastronomiczne, sklepy farmerskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni, producenci surowców w rolnictwie, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybołówstwa oraz przetwórcy żywności. Podczas gali wręczono dyplomy i tablice z logotypem SDKM 5 nowym członkom sieci.
Liczba wyświetleń: 1267
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.