Aktualności

Serowy zawrót głowy

2016.12.20 13:25 , aktualizacja: 2017.06.03 09:55

Autor: Krzysztof Zaniewski (RW), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • ser podpuszczkowy z dodatkami - zwycięzca Pobierz: ser podpuszczkowy z dodatkami - zwycięzca fot. Justyna Niedzielak
  • ser turski dojrzewający minimum 4 tygodnie - I miejsce wśród przedsiębiorców Pobierz: ser turski dojrzewający minimum 4 tygodnie - I miejsce wśród przedsiębiorców fot. Justyna Niedzielak
  • ser podpuszczkowy z czarnuszką - zdobywca II miejsca Pobierz: ser podpuszczkowy z czarnuszką - zdobywca II miejsca fot. Justyna Niedzielak
  • ser twardy dojrzewajacy - III miejsce w konkursie Pobierz: ser twardy dojrzewajacy - III miejsce w konkursie fot. Justyna Niedzielak
  • ser podpuszkowy wędzony - wyróżniony w kategorii producentów indywidualnych Pobierz: ser podpuszkowy wędzony - wyróżniony w kategorii producentów indywidualnych fot. Justyna Niedzielak
  • Ser z czarnuszką Pobierz: Ser z czarnuszką fot. Agnieszka Stabińska
  • Wędzony ser z orzechem włoskim Pobierz: Wędzony ser z orzechem włoskim fot. Agnieszka Stabińska
  • Ser - autor Sławomir Rosiak, gmina Iłów Pobierz: Ser - autor Sławomir Rosiak, gmina Iłów fot. Agnieszka Stabińska
  • Wyróżniony w konkursie trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce Pobierz: Wyróżniony w konkursie trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce fot. Justyna Niedzielak
  • Gratulacje dla laureatów złożyłą wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska Pobierz: Gratulacje dla laureatów złożyłą wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska fot. Agnieszka Stabińska
  • Nagrody wręczał przewodniczący  sejmikowej komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Leszek Przybytniak Pobierz: Nagrody wręczał przewodniczący  sejmikowej komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Leszek Przybytniak fot. Agnieszka Stabińska
  • Laureatka nagrodzona wojewódzkiego etapu konkursu Pobierz: Laureatka nagrodzona wojewódzkiego etapu konkursu fot. Agnieszka Stabińska
  • Nagrody laureaci obebrali w urzędzie marszałkowskim Pobierz: Nagrody laureaci obebrali w urzędzie marszałkowskim fot. Agnieszka Stabińska
  • Młoda laureatka konkursu odbiera nagrodę z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej Pobierz: Młoda laureatka konkursu odbiera nagrodę z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej fot. Agnieszka Stabińska
  • Wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska wręcza dyplom laureatce konkursu Pobierz: Wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska wręcza dyplom laureatce konkursu fot. Agnieszka Stabińska
  • Gala wręczenia ngród w urzędzie marszałkowskim Pobierz: Gala wręczenia ngród w urzędzie marszałkowskim fot. Agnieszka Stabińska
  • Odbierający nagrody z uśmiechem odbierali cenne trofea Pobierz: Odbierający nagrody z uśmiechem odbierali cenne trofea fot. Agnieszka Stabińska
  • Jeden z laureatów konkursu na najlepszy ser etapu okręgowego Pobierz: Jeden z laureatów konkursu na najlepszy ser etapu okręgowego fot. Agnieszka Stabińska
  • Młodzi gospodarze odbierają nagrodę na wytwarzane sery Pobierz: Młodzi gospodarze odbierają nagrodę na wytwarzane sery fot. Agnieszka Stabińska
  • Nagrodzeni odbierają nagrody Pobierz: Nagrodzeni odbierają nagrody fot. Agnieszka Stabińska
  • Wicemarszałek Janina ewa Orzełowska z laureatami konkursu Pobierz: Wicemarszałek Janina ewa Orzełowska z laureatami konkursu fot. Agnieszka Stabińska
  • Regionalni przetwórcy Pobierz: Regionalni przetwórcy fot. Agnieszka Stabińska
  • Uczestnicy spotkania Pobierz: Uczestnicy spotkania fot. Agnieszka Stabińska
  • Konfitura z cukinii Pobierz: Konfitura z cukinii fot. Agnieszka Stabińska
  • Regionalny smalec Pobierz: Regionalny smalec fot. Agnieszka Stabińska
  • Galareta wieprzowa w kształcie świnki Pobierz: Galareta wieprzowa w kształcie świnki fot. Agnieszka Stabińska
  • Gospodyni z Mazowsza z tortem bezowym Pobierz: Gospodyni z Mazowsza z tortem bezowym fot. Agnieszka Stabińska
  • Galę prowadził Marcin Rzońca - pracownik UMWM w Warszawie Pobierz: Galę prowadził Marcin Rzońca - pracownik UMWM w Warszawie fot. Agnieszka Stabińska
  • Wspólna fotografia z narodzonymi Pobierz: Wspólna fotografia z narodzonymi fot. Agnieszka Stabińska
  • Wspólna fotografia na zakończenie gali Pobierz: Wspólna fotografia na zakończenie gali fot. Agnieszka Stabińska
  • plakat wydarzenia Pobierz: plakat wydarzenia fot. Agnieszka Stabińska

Znamy laureatów I edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych. Wyłoniono produkty, które szczególnie zasługują na zauważenie i przybliżenie wszystkim poszukującym wartościowych artykułów spożywczych. Wygranej gratulowała zwycięzcom wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

 

Konkurs

Zaplanowano go z myślą o jak najszerszym gronie producentów serów podpuszczkowych z województwa mazowieckiego. Przedsięwzięcie skierowane było do firm działających marginalnie, lokalnie i ograniczenie oraz do indywidualnych wytwórców, produkujących sery na potrzeby własne.

Konkurs wpisuje się w działania samorządu, które miały pokazać producentom mleka inne możliwości wykorzystywania surowca produkowanego w gospodarstwach. Ma to szczególne znaczenie w sytuacji pogarszających się cen skupu mleka. Własne przetwórstwo jest szansą nie tylko na zagospodarowanie surowca, ale może kreować nowe miejsca pracy, przyczyniać się do powiększenia handlowej oferty produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami, w małych warsztatach wytwórczych usytuowanych w gospodarstwach rolnych. Jest to szansa na udział miejscowych produktów w zaopatrzeniu lokalnego rynku.

 

Idea  

To przede wszystkim promocja zagrodowego przetwórstwa mleka oraz popularyzacja serów podpuszczkowych, jako podstawowego źródła wapnia w diecie człowieka. Także promocja mazowieckiej żywności i kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Organizatorem inicjatywy był Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, przy współudziale Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie.

 

Kto wygrał?

Kapituła konkursu etapu wojewódzkiego przyznała jedną nagrodę (I miejsce) w grupie producentów rynkowych, trzy nagrody (I, II, III miejsce) i dwa wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych.

 

Wyniki etapu wojewódzkiego:

Przedsiębiorcy:

I miejsce: Elżbieta i Tomasz Rachoccy z Turzy Małej, gmina Lipowiec Kościelny, powiat mławski za ser turski dojrzewający minimum 4 tygodnie.

Producenci indywidualni:

I miejsce: Justyna Stefaniuk z Mostów, gmina Huszlew, powiat łosicki za ser podpuszczkowy z dodatkami,

II miejsce: Dorota Dyga z Serocka, powiat legionowski za ser podpuszczkowy z czarnuszką,

III miejsce: Sławomir Rosiak z Brzozowa, gmina Iłów, powiat sochaczewski za ser twardy dojrzewajacy,     

wyróżnienia: 

Krystyna Długokęcka z Myszyńca, powiat ostrołęcki za ser podpuszczkowy wędzony,

Katarzyna Białoskórska z Płocka za trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce.

 

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Obecnie liczy 83 podmiotów sklasyfikowanych w 4 kategoriach: restauracje i inne punkty gastronomiczne, sklepy farmerskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni, producenci surowców w rolnictwie, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybołówstwa oraz przetwórcy żywności. Podczas gali wręczono dyplomy i tablice z logotypem SDKM 5 nowym członkom sieci.

Liczba wyświetleń: 1267

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.