Aktualności

Przedsiębiorczy Radom

2017.05.09 09:50 , aktualizacja: 2017.05.09 10:00

Autor: Joanna Wołczyńska (OR), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • członek zarządu Rafał Rajkowski podkreślił, że dzięki inwestycji powstaną nowe miejsca pracy fot. Łukasz Wójcik
  • na placu budowy fot. Łukasz Wójcik
  • podpisanie umów na realizację inwestycji fot. Łukasz Wójcik

Blisko 600 miejsc pracy zapewni nowoczesny kompleks spożywczo-przemysłowy powstający na terenie Radomskiej Podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. W inauguracji jego budowy wziął udział członek zarządu Rafał Rajkowski.

 

Inwestycję zrealizuje firma QFG Food. Zakończenie prac zaplanowano na pierwszą połowę przyszłego roku.

 

– Stworzenie tak ogromnej inwestycji z dużą liczbą miejsc pracy dla mieszkańców Radomia i okolic to impuls dla rozwoju subregionu, a jednocześnie szansa dla tych osób, które bez większych kwalifikacji i wykształcenia mogą podjąć pracę w zakładzie

– powiedział członek zarządu Rafał Rajkowski.

 

Krótko o QFG

Firma specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. żywności wygodnej, gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. W ofercie znajdziemy m.in. chłodzone, mrożone, sterylizowane i pasteryzowane dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub baraniny. Przygotowane w próżniowej technologii długiego gotowania sous-vide, a także panierowane, marynowane i formowane. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. Około 80 proc. produkcji trafia na rynki europejskie, pozostała część do Polski.

QFG Food Group w ciągu pięciu najbliższych lat planuje też zainwestować 400 mln zł w Pionkach, gdzie ma powstać aż 1000 nowych miejsc pracy. 

 

 

Liczba wyświetleń: 455

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.