Aktualności
Jak smakować to tylko na Mazowszu
2017.06.03 11:50 , aktualizacja: 2018.01.12 15:59
Autor: oprac. na podst.mat. Biura Prasowego UMWM, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
- Faszerowany szczupak znad...
- Chrzan na occie jabłkowym...
- Powidła śliwkowe z jałowcem...
- Syrop z pigwowca (fot....
- Sójka Wrzoska (fot. Michał...
- wyrób cukierniczy...
- Miód faceliowy (fot. Michał...
- nalewka nadbużańska owocowa...
- Pączki BIO (fot. Michał...
- Chleb żytni 100% (fot....
- Miód nawłociowy (fot....
- chleb żytnio-pszenny z...
- Nalewka z mirabelki (fot....
- Smalec Kurpsioski z...
- Kiełbasa krucha (fot....
- Ser domowy z czarnuszką...
- Ser pikserski (fot. Michał...
- Pierś gęsia z Łysobyk (fot....
- Miód pitny „Kurpik”...
- Miód nektarowy malinowy...
- Staropolski pasztet z gęsi...
- Trzepowski ser...
- Laureaci laura i...
- Nowi członkowie Sieci...
Znamy laureatów jubileuszowej X edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2016. Serca jurorów zdobyły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca. Komisja konkursowa, ze 150 zgłoszonych produktów, wyłoniła 15 laureatów i przyznała 7 wyróżnień.
Gala wręczenia Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego przyciągnęła miłośników dobrego smaku i zdrowej żywności. Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe m.in. sokowirówkę, robota kuchennego, ekspres do kawy, odkurzacz czy komplet garnków.
– Cieszę się, że współcześni producenci sięgają do tradycyjnych przepisów i inspirują się regionalną kuchnią. Dużą wagę przywiązują też do jakości składników, które często pochodzą z ich gospodarstw, ogrodów czy sadów. Dzięki konkursom takim jak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić tradycyjną żywność. Warto nagradzać i promować produkty smaczne i zdrowe
– podkreśla wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.
Kulinarnie i muzycznie
Podczas gali zaprezentowano 4 nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Dyplomy członkostwa odebrali: Bartłomiej Czyż i Katarzyna Remiszewska – Prosto z Pola, Monika Żurawska – Siedlisko Leluja, Małgorzata Elis-Elpak Jacek Elis, Kamil Świderski – Sery Cieciszewskie.
Dodatkową atrakcją wydarzenia był występ chóru gimnazjum im. Marszałka Józefa Piłsudskiego z Rzekunia, który wykonał 2 utwory skomponowane przez Stanisława Moniuszkę: „Jak lilija” z opery „Verbum Nobile” oraz „Ruina” do jednego z sonetów krymskich Adama Mickiewicza.
X edycja Lauru Marszałka – nagrodzone produkty
producenci indywidualni
-
wyroby piekarnicze – chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych, Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie z Czernic Borowych (pow. przasnyski),
-
wyroby piekarnicze (wyróżnienie) – Sójka Wrzoska, Kamila Kawińska z Wrzosa (pow. radomski),
-
wyroby cukiernicze – Najsłodsze Marzenie, Jadwiga Wołynik z Legionowa,
-
przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Smalec Kurpsioski z dodatkiem łogórka kisonego, Edyta Maria Pliszka-Późniewska z Przytuł (pow. ostrołęcki),
-
przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) – pierś gęsia z Łysobyk, Wiesław Więch z Ossowa (pow. wołomiński),
-
ryby i przetwory rybne – faszerowany szczupak znad Plewski, Teresa Woźniak Gospodarstwo Agroturystyczne „Dolina Plewki” z Przyłęka (pow. zwoleński),
-
produkty mleczarskie – ser domowy z czarnuszką, Dorota Dyga z Gąsiorowa (pow. legionowski),
-
produkty mleczarskie (wyróżnienie) – trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce, Katarzyna Białoskórska z Płocka,
-
owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – chrzan na occie jabłkowym, Jerzy Stefański z Brzozówki (pow. nowodworski),
-
owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego (wyróżnienie) – powidła śliwkowe, Grażyna Więch z Ossowa (pow. wołomiński),
-
miody – miód faceliowy, Agnieszka Komorowska „Pasieka Pod Gruszami” z Czarnego Ługu (pow. radomski),
-
napoje – nalewka nadbużańska owocowa-mirabelka, Ewa Mitowska z Seroczyna (pow. siedlecki),
-
napoje (wyróżnienie) – miód pitny „Kurpik” dwójniak, Teresa i Czesław Niedźwiedzcy Pasieka Kurpik z Olszewa Borek (pow. ostrołęcki).
producenci rynkowi
-
wyroby piekarnicze – chleb żytni 100%, Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie,
-
wyroby cukiernicze – pączki BIO, Piekarnia Gzik Violetta-Janiak z Sochaczewa,
-
przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – kiełbasa krucha, Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Kraniewa (pow. makowski),
-
przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) – staropolski pasztet z gęsi, Bożena Julia Polak Stojanowa Zaścianek Polski z Siedlec,
-
produkty mleczarskie – ser pikserki, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu,
-
owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – syrop z pigwowca, KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. w Pająkowie (pow. zwoleński),
-
miody – PERŁA URZECZA – miód nawłociowy, Gospodarstwo Pasieczne Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk w Cieciszewie (pow. piaseczyński),
-
miody (wyróżnienie) – miód nektarowy malinowy, Pasieka Murawscy Łukasz Murawski z Woli Wacławowskiej (pow. radomski),
-
napoje – nalewka z mirabelki, Nalewkarnia Longinus Rafał Dziliński z Ciechanowa.
Liczba wyświetleń: 1400
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.