Aktualności

Dokopiny Ziemniaka

2017.09.11 14:05 , aktualizacja: 2017.09.12 13:49

Autor: Grzegorz Skolimowski (OR), Wprowadzenie: Monika Gontarczyk

  • okazy leżą na stole, każdy jest opisany Ziemniaki ubiegające się o...
  • na scenie stoi wicemarszałek i nagordzone osoby, któe trzymają nagrody i dyplomy Wicemarszałek Janina Ewa...
  • potrawa Kotlety ziemniaczane z...
  • Wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska na scenie przemawia do zgromadzonych Wśród osób dziękujących...
  • potrawa Suflet ziemniaczany (Fot....
  • Zespół w tradycyjnych strojach ludowych w trakie występu Zespół folklorystyczny...
  • kawałki ciasta Ziemniaczany sernik (Fot....
  • młodzi tancerze pokazują swoje umiejętności Występ formacji tańca...

W Przesmykach od lat zamiast tradycyjnego Święta Plonów organizowane są Dokopiny Ziemniaka. Choć uprawa ziemniaka uległa zmniejszeniu, pomysł na festyn ciągle się sprawdza i gromadzi nie tylko mieszkańców okolicznych miejscowości. W tegorocznej, XX edycji tego święta uczestniczyła wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

 

Nie tylko zabawa

 

Sprzyjająca pogoda sprawiła, że w niedzielę Przesmyki odwiedziły tłumy mieszkańców i gości. Uroczystość rozpoczęła się mszą św. w kościele parafialnym w Przesmykach, po zakończeniu której, na placu przy Gminnym Ośrodku Kultury, Zespół Folklorystyczny „Przesmyczanki” śpiewem przywitał gości. Następnie gospodarz gminy – wójt Andrzej Skolimowski podziękował rolnikom za trud ich pracy a gościom za tak liczne przybycie.

 

Konkursy i atrakcje

 

W trakcie festynu rozstrzygnięto konkurs na „Najciekawszą i najsmaczniejszą regionalną potrawę ziemniaczaną” Zgłoszono w nim 18 dań. Komisja przyznała I miejsce Elżbiecie Saczuk z Przesmyk za „Kotlety ziemniaczane z orzechami”, II miejsce – Monice Głuchowskiej także z Przesmyk za „Ziemniaczany sernik”, a III miejsce – Urszuli Michalak z miejscowości Kamianki-Nicki za „Suflet ziemniaczany”. Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia.

 

Do konkursu na „Największego i najcięższego ziemniaka” zgłoszono 10 okazów. Po dokonaniu pomiarów okazało się, że najokazalszego ziemniaka wyhodował Paweł Olędzki z miejscowości Kukawki. Zgłoszony ziemniak ważył 1,449 kg. II miejsce wywalczył Jacek Czarnocki z Lipin. Zgłoszona przez niego bulwa ważyła 1,163 kg. III miejsce zajął Tomaszowi Bazyluk z sołectwa Zaborów, dzięki ziemniakowi o wadze 1,079 kg.

 

Impreza była także okazją do wręczenia pucharów, pamiątkowych medali i piłek za udział w Gminnym Turnieju Piłki Nożnej rozegranym poprzedniego dnia w Zespole Szkół w Przesmykach. Zwycięską drużyną okazał się zespół gospodarzy, który otrzymał voucher o wartości 1 tys. zł, z przeznaczeniem na doposażenie drużyny. Kolejne miejsca zajęły zespoły z Dąbrowy, Kamionek i Łysowa.

 

Przy dźwiękach muzyki, którą zapewniały m.in. Zespół Folklorystyczny „Przesmyczanki”, formacja tańca nowoczesnego „Przesmyki Dance” i „Mix Łysów”, uczestnicy festynu mogli spróbować regionalnych potraw ziemniaczanych czy piwa ważonego z ziemniaków. Dzieciom największą radość sprawiło malowanie twarzy, zjeżdżalnie i ogromne bańki mydlane.  

 

Wydarzenie honorowym patronatem objął Marszalek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

Liczba wyświetleń: 560

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.