Aktualności
Smaki Regionów
Ponad 200 wystawców prezentowało wyroby regionalne podczas Europejskiego Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Spotkanie okazało się doskonałą platformą wymiany doświadczeń i praktyk, dzielenia się swoimi osiągnięciami, jak również okazją, by czerpać inspiracje od innych regionów należących do sieci. W forum uczestniczyła wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.
Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego zrzesza regiony, które dbają o to, aby zaoferować mieszkańcom i turystom wyjątkową, smaczną i, co najważniejsze, regionalną żywność. Idea Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Obecnie należy do niej już 45 regionów z całej Europy. Obecność w sieci daje szerokie możliwości współpracy między jej członkami, zarówno w obrębie jednego regionu, jak i międzyregionalnie. Dodatkowo produkty, wyroby oraz restauracje oznaczone logo regionalnego dziedzictwa kulinarnego są bardziej rozpoznawalne, a przez to chętniej wybierane.
Do sieci przystąpiły już 84 firmy i gospodarstwa rolne z Mazowsza. O członkostwo w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze mogą ubiegać się rolnicy, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybackie, przetwórcy żywności, restauracje, inne punkty gastronomiczne, obiekty usług hotelarskich oraz hurtownicy, a także sprzedawcy detaliczni. Jednostki muszą być zarejestrowane i działać w województwie mazowieckim oraz przestrzegać obowiązujących przepisów prawnych.
Reprezentacja Mazowsza
Tegoroczni medaliści targów Smaki Regionów to:
-
Zielono Mi Agnieszka Jarosińska Za Borówka Amerykańska Sok Premium
-
Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe „Kowalski” Krzysztof Kowalski Schab Długodojrzewający Ze Świni Złotnickiej
Wyróżnienie zdobyła firma Nalewki Staropolskie Karol Majewski I Wspólnicy Sp. z. o.o. za Nalewkę Wiśniową Pigwową.
Podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu miał również miejsce Wielki Finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Z Województwa Mazowieckiego „Perłę” na etapie regionalnym zdobyli:
-
Kaszanka Gryczana Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski Z Karniewa,
-
Chleb Razowy Ratuszowy Z Siedlec Piekarnia Ratuszowa Dariusz Radzikowski Wojciech Radzikowski S.C.,
-
Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno Gospodarstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe "Kowalski" Krzysztof Kowalski Z Winnik.
Liczba wyświetleń: 336
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.