Aktualności
Promocja mazowieckiego rolnictwa
2017.12.04 11:40
Autor: Krzysztof Kuran, (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Stoisko Samorządu Województwa Mazowieckiego podczas II edycji Centralnych Targów Rolniczych miało powierzchnię 250m². Grupa 16 wystawców przedstawiła szeroką gamę produktów regionalnych i ekologicznych.
W trzech halach wystawienniczych prezentowano maszyny rolnicze, środki do produkcji rolnej, zwierzęta hodowlane, ze szczególnym uwzględnieniem ras rodzimych. Zadbano także o podniebienia zwiedzających, którzy mogli smakować tradycyjnych polskich potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z różnych regionów kraju.
Mazowieckie propozycje
Na naszym stoisku można było skosztować tradycyjnie wypiekanego chleba, przetworów przygotowywanych według dawnych receptur, staropolskich wędlin, nalewek, serów czy miodów. Jedną z atrakcji były wyroby z wikliny. Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentowały firmy będące m.in. członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, promujące produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, nagradzane i wyróżniane na konkursach wojewódzkich czy krajowych.
Szeroki wachlarz wydarzeń
Targom towarzyszyły: Konferencja sołtysów RP „Wiejska Polska”, Polsko-Kazachstańskie Forum Branży Rolno-Spożywczej, II Europejskie Forum Młodych Rolników, IV Forum Sektora Wołowiny oraz wiele innych seminariów i konferencji branżowych. Na uroczystej gali wręczono Złote Żurawie Rolnictwa oraz tytuł „Rolniczka motorem innowacji w Polsce”.
Udział Samorządu Województwa Mazowieckiego w II Centralnych Targach Rolniczych był sfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Liczba wyświetleń: 240
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.