Aktualności

Jak przedłużyć atmosferę wigilijnej nocy…

2017.12.20 10:05 , aktualizacja: 2017.12.21 14:32

Autor: oprac.na podst.zebr.mat., Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • trzy figurki symbolizujące zwierzęta gospodarskie wykonane z pieczywa obrzędowego Byśki (źródło:...
  • Wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska i członek zarządu Elżbieta Lanc trzymają w rękach pierniczki, obok widać choinkę przystrojoną w bombki i łańcuchy Wicemarszałek Janina Ewa...
  • waza z zupą grzybową stoi na udekorowanym światecznie stole Zupa grzybowa (fot. arch....
  • wiejska chałupa w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu ze światecznymi dekoracjami Fragment wiejskiej chałupy...
  • wypiekana z pieczywa obrzędowego figurka przedstawiająca pasterza otoczonego ptakami Nowe latko (źródło:...
  • słodkie bułki zwane szczodrakami eksponowane w drewnianej misce, Muzeum Wsi Radomskiej Szczodraki (fot. Muzeum Wsi...
  • szopka bożonarodzeniowa z figurami świętej Rodziny oraz postaciami artystów z Mazowsza Szopka bożonarodzeniowa...

Jak przeżyć święta zgodnie z tradycją? Czy karpie zawsze były u nas popularne? Jak przygotować pyszną zupę grzybową? Czy nie ucieka nam prawdziwy duch świat? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w najnowszym numerze pisma Samorządu Województwa Mazowieckiego „Z serca Polski”.

 

Niech dopełni się magia świat…

Kultywowanie tradycji związanych z Bożym Narodzeniem stało się nieodłącznym elementem obrzędowości związanej z tym wyjątkowym czasem. Niech dawne zwyczaje ożyją na nowo. O tym, jak jest ich wiele, świadczy choćby ich różnorodność na Mazowszu. Jeśli ktoś nie zna 15 zasad tradycjonalisty, nie wie co to podłaźniczka, nie słyszał o byśkach czy nowym latku, to z pewnością zaciekawi go artykuł „Z siankiem i byśkami”.

 

Biesiadowanie i smakowanie

Barszcz z uszkami, kompot z suszu, karp (koniecznie z polskiej hodowli), a może bardziej na słodko – makowiec, lukrowane i aromatyczne pierniczki – każdy z nas ma swoją ulubioną potrawę wigilijną. Dla przykładu, mieszkańcy Kurpi Zielonych, jako jedno z 12 obowiązkowych dań, jedzą zupę grzybową na zakwasie z kapusty. Jest znana w całej Polsce, ale ta jest wyjątkowa, charakterystyczna tylko dla Kurpi. Jeśli chcesz poznać przepis na ten specjał zapraszamy do lektury „Smaków z Mazowsza”.

 

Z przymrużeniem oka

O tym, czy w prezentowym szale zakupów nie ucieka nam prawdziwy wymiar Bożego Narodzenia dowiemy się z rozmowy pana Jurka z panem Zdzisławem w „Gdzie giną święta”.

 

Dodatkowo

Każdego, kto chciałby poznać tradycje adwentowe, świąteczne oraz karnawałowe regionu, obejrzeć piękne szopki z różnych krajów świata zapraszamy, m.in. do Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, Muzeum Wsi Radomskiej, Muzeum im. Jacka Malczewskiego w Radomiu, Muzeum Szlachty Mazowieckiej w Ciechanowie czy też Muzeum Oskara Kolberga w Przysusze.

 

 

Liczba wyświetleń: 450

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.