Aktualności

Powstaje Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia

2018.01.09 12:10 , aktualizacja: 2018.01.09 12:32

Autor: oprac.na podst.mat. Biura Prasowego, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

laboratorium. pani z próbkami w ręku źródło: pixabay.com
stoją m.in. wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego Elżbieta Lanc oraz rektor SGGW prof. dr hab. Wiesław Bielawski Przedstawiciele samorządu...

Będzie to przestrzeń do prowadzenia innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania. Skorzystają przedsiębiorcy z branży spożywczej, a dzięki temu również mieszkańcy.

 

Decyzją Zarządu Województwa Mazowieckiego uczelnia otrzyma prawie 33 mln zł dofinansowania w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014–2020. Umowę w tej sprawie podpisali wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego Elżbieta Lanc oraz rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Wiesław Bielawski.

 

– To duży i niezwykle istotny projekt nie tylko dla uczelni, ale też dla mieszkańców Mazowsza. Dziś dużo mówimy o środowisku, w którym żyjemy, ale też o jakości żywności, jaka gości na polskich stołach. Badania przyczynią się do produkcji bezpiecznej żywności o wysokiej jakości, zwiększania efektywności produkcji, a także wzrostu konkurencyjności polskiej żywności – podkreśliła wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

 

Prorozwojowo

Uczelnia przeznaczy środki unijne na zakup nowoczesnej aparatury badawczej, drobnego sprzętu laboratoryjnego, ale też niezbędnego sprzętu komputerowego i specjalistycznego oprogramowania. Dofinansowanie pomoże w dostosowaniu budynku do potrzeb działalności centrum, m.in. modernizacji wentylacji, dostosowaniu instalacji wodno-kanalizacyjnej do nowej aparatury.

 

Bezpieczna żywność

Specjalistyczny sprzęt uzupełni zaplecze naukowe wydziałów zaangażowanych w realizację prac nad bezpieczną żywnością – Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Działalność centrum będzie wsparciem dla biznesu w opracowywaniu i wdrażaniu innowacyjnych produktów i usług na rynku rolno-spożywczym. Obejmie ono głównie prace na rzecz rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych, przetwórstwa warzyw i owoców, piekarskiego, żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych i sektora napojów.

 

– Cieszę się, że SGGW znalazło się w gronie uczelni, które pozyskały tak znaczące środki. Dają one gwarancję na przeprowadzenie ważnych badań, z drugiej strony uatrakcyjnią placówkę. Obecnie rola szkoły wyższej jest inaczej definiowana – nie tylko ma edukować, ale przede wszystkim pracować na rzecz rozwoju, gospodarki – zaznaczyła członek zarządu Elżbieta Lanc.

 

 

 

 

Liczba wyświetleń: 495

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.