Aktualności
Powstaje Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia
2018.01.09 12:10 , aktualizacja: 2018.01.09 12:32
Autor: oprac.na podst.mat. Biura Prasowego, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
Będzie to przestrzeń do prowadzenia innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania. Skorzystają przedsiębiorcy z branży spożywczej, a dzięki temu również mieszkańcy.
Decyzją Zarządu Województwa Mazowieckiego uczelnia otrzyma prawie 33 mln zł dofinansowania w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014–2020. Umowę w tej sprawie podpisali wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego Elżbieta Lanc oraz rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Wiesław Bielawski.
– To duży i niezwykle istotny projekt nie tylko dla uczelni, ale też dla mieszkańców Mazowsza. Dziś dużo mówimy o środowisku, w którym żyjemy, ale też o jakości żywności, jaka gości na polskich stołach. Badania przyczynią się do produkcji bezpiecznej żywności o wysokiej jakości, zwiększania efektywności produkcji, a także wzrostu konkurencyjności polskiej żywności – podkreśliła wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.
Prorozwojowo
Uczelnia przeznaczy środki unijne na zakup nowoczesnej aparatury badawczej, drobnego sprzętu laboratoryjnego, ale też niezbędnego sprzętu komputerowego i specjalistycznego oprogramowania. Dofinansowanie pomoże w dostosowaniu budynku do potrzeb działalności centrum, m.in. modernizacji wentylacji, dostosowaniu instalacji wodno-kanalizacyjnej do nowej aparatury.
Bezpieczna żywność
Specjalistyczny sprzęt uzupełni zaplecze naukowe wydziałów zaangażowanych w realizację prac nad bezpieczną żywnością – Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Działalność centrum będzie wsparciem dla biznesu w opracowywaniu i wdrażaniu innowacyjnych produktów i usług na rynku rolno-spożywczym. Obejmie ono głównie prace na rzecz rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych, przetwórstwa warzyw i owoców, piekarskiego, żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych i sektora napojów.
– Cieszę się, że SGGW znalazło się w gronie uczelni, które pozyskały tak znaczące środki. Dają one gwarancję na przeprowadzenie ważnych badań, z drugiej strony uatrakcyjnią placówkę. Obecnie rola szkoły wyższej jest inaczej definiowana – nie tylko ma edukować, ale przede wszystkim pracować na rzecz rozwoju, gospodarki – zaznaczyła członek zarządu Elżbieta Lanc.
Liczba wyświetleń: 495
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.