Aktualności

Zdrowe smakuje

2018.04.11 09:50 , aktualizacja: 2018.04.13 10:37

Autor: Anna Gawlicka (RW), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

spotkanie prowadził dyrektor Radosław Rybicki Dyrektor Departamentu...
uczestnicy spotkania zorganizowanego w urzędzie marszałkowskim Mali i średni...
przemawia przedstawiciel sieci Carrefour Polska Przedstawiciel jednej z...

Na Mazowszu odnaleźć można smaczne, zdrowe, wysokiej klasy produkty, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury, z surowców pochodzących z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego. Jest szansa, że będą dostępne dla szerszego grona odbiorców.

 

Sięgnij po najlepsze

Samorząd Województwa Mazowieckiego realizuje szereg inicjatyw na rzecz promocji i rozwoju rynku produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych. Przykładem jest Konkurs o Laur Marszałka dla mazowieckich producentów żywności na najlepszy produkt roku, skierowany do firm sektora spożywczego oraz do indywidualnych producentów i wytwórców. Dzięki tego typu przedsięwzięciom regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić tradycyjną żywność.

 

Każdy z producentów podchodzi z pasją do swojej pracy, dbając by powstał produkt zdrowy o najwyższej jakości. Szereg regionalnych wytwórców należy do w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Chętnie też biorą udział we wszelkiego rodzaju wydarzeniach targowych, na których mogą promować i sprzedawać swoje produkty. Większość z nich podkreśla, że taka forma pomocy samorządu bardzo przydaje się w zwiększaniu popytu, a co za tym idzie sprzedaży produktu.

 

Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Radosław Rybicki podkreśla wzrost świadomości społeczeństwa w obszarze zdrowego sposobu odżywiania.

 

–Trend związany z tradycyjnością, także w kuchni, wynika ze wzrostu świadomości konsumentów oraz ze zrozumienia, że produkty przemysłowe, wytwarzane w sposób masowy już nie spełniają do końca oczekiwań. Klienci cenią sobie autentyczność produktów regionalnych i tradycyjnych. Mazowsze zdecydowało się promować swoje marki za sprawą lokalnej kuchni, ponieważ to najskuteczniejszy sposób dotarcia do mieszkańców. Co więcej, region ma się, czym pochwalić. Cieszy fakt, że właśnie produkty wytwarzane na Mazowszu zyskują coraz większe uznanie i zainteresowanie konsumentów – zaznaczył.

 

Promocja regionalnych produktów

W urzędzie marszałkowskim spotkali się mali i średni przedsiębiorcy produkujący żywność regionalną z przedstawicielami jednej z największych sieci handlowych w Polsce, by porozmawiać o współpracy w obszarze promocji i dystrybucji zdrowej żywności. Współpraca małych i średnich przedsiębiorstw produkujących żywność w oparciu o regionalne surowce, nie rzadko tradycyjną metodą, z siecią marketów może zaowocować stworzeniem kolejnych miejsc, gdzie Polacy będą mogli kupić zdrową, regionalną żywność od sprawdzonych mazowieckich producentów.

 

Liczba wyświetleń: 283

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.