Aktualności
Majówka z mazowieckim folklorem
2018.05.07 11:55 , aktualizacja: 2018.05.07 12:32
Autor: Jarosław Asztemborski, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
Przez ostatni tydzień Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odwiedziło ponad 10 tys. osób. W promieniach wiosennego słońca turyści zwiedzali wystawę „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych” wzbogaconą pokazami prac w zagrodzie i polu, brali udział w konkursach rodzinnych i grze terenowej, obejrzeli rekonstrukcje historyczne przygotowane przez grupy pasjonatów historii. Na muzealnej scenie odbyły się widowiska obrzędowe i koncerty muzyki folklorystycznej, klasycznej oraz orkiestrowej. To tylko niektóre z atrakcji, jakie muzeum przygotowało dla swoich gości.
Sprawdzam się i gram
Skansen zaprosił całe rodziny do udziału w konkurencjach związanych tematycznie z codziennymi zajęciami chłopskimi. Sprawdzały one refleks, spryt i koordynację ruchową uczestników. Wśród zadań konkursowych znalazło się noszenie wody nosidłami, rzut ziemniakiem do kosza, zbieranie chrustu czy jajek na czas. Na muzealnej scenie wystąpił Ludowy Zespół Artystyczny Kasztelanka z Sierpca w barwnym widowisku zawierającym tańce i przyśpiewki z różnych regionów Polski. Muzealna wieś tętniła gwarem codziennych robót. W domostwach gospodynie zajęte były tkaniem, przędzeniem wełny, ubijaniem masła w kierzance, a także haftowaniem. Gospodarze orali, bronowali pole i sadzili ziemniaki. W warsztatach rzemieślnicy wykonywali produkty rękodzieła. Ogromne zainteresowanie zwiedzających wzbudził pokaz tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco, odbywający się w zabytkowej olejarni.
Pamiętajmy, edukujmy…
Muzeum, włączając się do ogólnokrajowych obchodów 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, zaprosiło zwiedzających na imprezę „Mazowieckie Drogi do Niepodległej”. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik. Przedsięwzięcie odbyło się przy współpracy z Muzealną Grupą Historyczną II batalionu 18 pułku piechoty w Sochaczewie, Mszczonowskim Stowarzyszeniem Historycznym i Grupą Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy. Turyści wzięli udział w rekonstrukcjach historycznych potyczek bitewnych, a także zobaczyli jak wyglądał szpital polowy i punkt werbunkowy wojska polskiego i bolszewickiego. Pracownia Dokumentacji Dziejów Miasta Sierpc przygotowała wystawę „Droga do Niepodległej – obrazy ze starej kliszy". Dzięki bogatemu materiałowi fotograficznemu, zbiorowi odznaczeń i pamiątek z lat 20. XX w. można było przekonać się, jak powrót Rzeczypospolitej na mapę Europy świętowano w Sierpcu i jak wydarzenie to wpłynęło na życie jego mieszkańców. Jeden z głównych elementów programu wydarzenia stanowił przejazd Marszałka Józefa Piłsudskiego przez muzealną wieś i odczytanie przez niego notyfikacji dotyczącej niezawisłości Polski. Wielką atrakcją była też gra terenowa „Ku Niepodległej”. Pomocne okazały się nie tylko wiedza, ale także spostrzegawczość. Osoby biorące w udział w tym wyzwaniu musiały odpowiedzieć na kilka pytań i odnaleźć umieszczone w chałupach chłopskich przedmioty związane z tematem walki o niepodległość w latach 1918–1921. Na autorów najlepszych odpowiedzi czekały upominki. Nie brakowało również atrakcji dla dzieci. Brały one udział w warsztatach plastycznych „Polskie barwy narodowe” – najmłodsi wykonali z makulatury wielkoformatową flagę narodową.
Uczta muzyczna i kulinarna
Zgodnie z muzealną tradycją, 3 maja skansen rozbrzmiewał taktami marszów orkiestrowych i standardów muzyki filmowej oraz klasycznej odegranych przez orkiestry dęte. Na scenie wystąpiły Miejska Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP z Sierpca i Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP z Drobina. Majówkę w muzeum zakończyło święto mazowieckiej kuchni tradycyjnej. Podczas „Gotowania na polanie” skosztować można było specjałów, które niegdyś stanowiły ozdobę stołów. Na stoiskach wystawców podczas kiermaszu dominowało swojskie jadło i produkty regionalne. O miano najsmaczniejszej potrawy mazowieckiej rywalizowały dania i wyroby przygotowane przez członkinie kół gospodyń wiejskich, kucharzy i miłośników kulinariów. Przepisy wielu z nich zaczerpnięto z przekazywanych z pokolenia na pokolenie babcinych książek kucharskich stanowiących niegdyś chlubę każdej pani domu (wyniki rywalizacji dostępne są na stronie mwmskansen.pl). Wielkie gotowanie odbywało się też w chałupach chłopskich. Zwiedzający skosztować mogli kruchych domowych ciastek, kawy zbożowej, kaszy jęczmiennej z okrasą, naparu z mniszka lekarskiego, wiejskiego masła na chrupiącym chlebie, a także ręcznie ciętych klusek. Najmłodsi poznawali proces obróbki zbóż, dzięki któremu z ziarna powstać może mąka do wypieku chleba. Dorośli uczestniczyli w zadaniach konkursowych sprawdzających ich wiedzę na temat dawnej kuchni, a także sprawność manualną w przygotowywaniu jedzenia. Zespół Ludowy Kurpianka Cepelia z Kadzidła przygotował barwne dwuczęściowe widowisko obrzędowe poświecone przygotowaniom do ślubu i weseliska. Wypełniły je przyśpiewki, sceny rodzajowe i tańce ludowe. Widzowie podziwiać mogli bogato zdobione stroje kurpiowskie noszone przez artystów i wsłuchać się w melodyjny język używany niegdyś przez mieszkańców Puszczy Białej.
Kolejne atrakcje w muzeum
W każdą niedzielę od maja do końca września skansen zaprasza na cykl imprez plenerowych „Niedziela w skansenie” stanowiących unikatowe spotkanie z tradycją, obyczajowością, rzemiosłem i sztuką wsi mazowieckiej. Już 3 czerwca władzę w muzeum przejmą najmłodsi. Z okazji Dnia Dziecka na milusińskich będą czekały konkursy, przedstawienia teatrów kukiełkowych, gry i zabawy podwórkowe, kiermasz zabawek i łakoci oraz wiele innych niespodzianek.
Liczba wyświetleń: 382
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.