Aktualności
Smaczne, bo regionalne
2018.06.12 13:25 , aktualizacja: 2018.06.12 14:32
Autor: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
- Ser kozi z Jakubowa (fot....
- Moment ogłoszenia wyników....
- Nagrody, ufundowane przez...
- Polędwica z tynki długo...
- Prawdziwa szarlotka z...
- Polędwiczka z „Pracowni”...
- Spinaczniaki z serem (fot....
- Pierś gęsia z Łysobyk (fot....
- Kiełbasa podsuszana z...
- Zupa z grzybów i zawijak z...
- Masło Gąsiorowskie (fot....
- Miód rzepakowy (fot. arch....
- Czernickie laleczki...
- Konfitura z czarnej...
- Konfitura z róży (fot....
- Chłopskie zawijasy (fot....
- Olej lniany tłoczony na...
Jak bogata, różnorodna oraz oryginalna siła drzemie w mazowieckiej kuchni, po raz kolejny można było przekonać się podczas finału wojewódzkiego XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Tegoroczna edycja zgromadziła blisko 50 uczestników, którzy w grupie produktów oraz dań prezentowali swoje wyroby. Przyznano łącznie 23 nagrody i wyróżnienia.
Główną ideą inicjatywy jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w mazowieckiej tradycji, wytwarzanych od lat tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Poprzez udział w przedsięwzięciu zachęcamy też mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
– To, co jemy, jak jest przygotowane, jakimi metodami wyhodowane lub przetworzone – ma olbrzymie znaczenie dla naszego zdrowia, stąd też regionalna, często ekologiczna żywność cieszy się w ostatnich latach dużą popularnością. Chętnie wracamy też do lokalnych dań, które wśród wielu budzą wspomnienia z dzieciństwa i kojarzone są z unikalnością poszczególnych miejsc. Identyfikowanie niezapomnianych doznań kulinarnych z naszym regionem sprawia, że dziedzictwo kulinarne Mazowsza staje się jego naturalnym bogactwem, ale również jest doskonałym sposobem na aktywizację środowiska – zaznacza dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Radosław Rybicki.
Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach
W części produktowej, w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, podkategoria produkty i przetwory mięsne nagrody otrzymali: Grażyna i Wiesław Więchowie z Ossowa za Pierś gęsią z Łysobyk, Hanna i Krzysztof Kowalscy z Winnik za Smalec ze świni złotnickiej, wyrób wędlin tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za Kiełbasę podsuszaną z Karniewa. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała firma Wędliny z Pracowni s. c. p. Strzeżysz i K. Bońkowski z miejscowości Stupsk za Polędwiczkę z „Pracowni”.
W podkategorii produkty mleczne pierwsze miejsce zdobyli: Anna Michalczuk z Rządzy za Ser kozi z Jakubowa, Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa za Masło gąsiorowskie. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała Wioletta Śliwińska z Błędowa k/Pomiechówka za Ser kozi od Wioli.
W podkategorii miody zwyciężył Marcin Milewski z Legionowa za Miód rzepakowy. W kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego, w podkategorii przetwory owocowe nagrodę otrzymała Ewa Mitowska z Seroczyna za Konfiturę z płatków róży. Wyróżnienie w tej podkategorii otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Made in Bończa z Bończy za Pastę z chwasta czyli sos z majowej pokrzywy. Wśród przetworów warzywnych najlepsze były za Ogórki kiszone ze Stasinego Lasu Stanisława Nalewajka ze Stasinego Lasu.
W podkategorii wyroby cukiernicze nagrodę otrzymała firma M&K Monika Łabędzka, Karol Łabędzki z Przysuchy za Prawdziwą szarlotkę. Wyróżnienia trafiły do Henryka Myszka Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Dębami z Karniewa za Kruche ciasteczka, Ewa Suminska z Janowa Mikołajówki za Szarlotkę babci Stefanii.
W kategorii napoje regionalne, podkategorii napoje alkoholowe nagrodzono Danutę Zawadzką z Żulina za Nalewkę na mięcie (Dereszówkę). Wyróżnienia otrzymały Bożena Pasierowska z Legionowa za Nalewkę pigwa i pigwowiec oraz Teresa Lubecka za Syrop z czarnego bzu (podkategoria napoje bezalkoholowe).
W kategorii inne produkty regionalne nagrodę otrzymało Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych z Czernic borowych za Czernickie laleczki odpustowe. Wyróżnienie trafiło do Honoraty Główczak ze Skubianki za Chłopskie zawijasy.
Nominację do „Perły 2018” otrzymali: w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego – Anna Goliszewska z Kawęczyna za Galaretkę z czarnej porzeczki oraz Andrzej Ciołkowski z Przejmy za Powidła olenderskie.
W części gastronomicznej konkursu I nagrodę uzyskał: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Sikorskiego w Pomiechówku za danie składające się z Zupy z grzybów z kwasem z kiszonej kapusty i zawijaka gęsi z opiekanymi warzywami z mocną nuta wiśni i jabłka. Druga nagroda powędrowała do Koła Gospodyń z Posiadał koło Cegłowa za danie składające się z Przystawki „Cholewiaki” i „Posiadalskie Kartacze”. Trzecia nagroda, za Zupę pieczarkowej z klopsikami oraz Rolady z kurczaka z ziemniakami i mizerią, trafiła do Mitowskiej Zagrody, Gospodarstwo Agroturystyczne Zagroda Edukacyjna z Seroczyna. Wyróżnienie uzyskała Jolanta Jadwiga Wołynik z Legionowa za Chłodnik z buraczków z jajami przepiórki i przepiórki w płatkach róży.
Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Fundatorem nagród regionalnego etapu konkursu był Samorząd Województwa Mazowieckiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Warszawa.
Liczba wyświetleń: 653
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.