Aktualności
Znamy zwycięzców XI edycji konkursu o Laur Marszałka
2018.09.11 13:25 , aktualizacja: 2018.09.12 12:19
Autor: Kamil Opara, Wprowadzenie: Kamil Opara
- Marszałek kosztuje...
- Powidła Słubickie - jeden z...
- Jeden z produktów, który...
- Przedstawiciel Natural...
- Wyróżnienie za boczek...
- Na wyróżnienie zasłużył...
- Nagrodzony został Sernik...
- Andrzej Markiewicz odbiera...
- Halina Nałęcz odbiera...
- Zwycięzcy konkursu o Laur...
- Agata Łupina odbiera...
- Koło Gospodyń z Cegłowa...
- Grażyna Laska odbiera...
- KGW "Rychtowne Babki"...
- Marszałek Adam Struzik wraz...
- Przedsiębiorcy i producenci...
Od jedenastu lat przedsiębiorcy i producenci indywidualni walczą o nagrody w konkursie o Laur Marszałka. Prezentują regionalne produkty i dania o oryginalnym smaku. W tym roku przyznano 16 nagród i 12 wyróżnień. Wśród najsmaczniejszych produktów znalazły się m.in. pstrąg po jabłonowsku, sernik bio, miód wierzbowo-mniszkowy, olej makowy, powidła słubickie i nalewka długowieczności.
Smaki Mazowsza
Uczestnicy konkursu zgłaszają co roku produkty lokalne i tradycyjne, które podlegają ocenie jury. Każdy może zaprezentować tylko jeden produkt (pod warunkiem, że nie zwyciężył już wcześniej w tym samym konkursie) przypisany do którejś z ośmiu kategorii konkursowych: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody, napoje. W tym roku rywalizowały aż 144 specjały. Komisja konkursowa nagrodziła 16 z nich Laurem Marszałka, 12 osób otrzymało wyróżnienie. Uroczystość wręczenia nagród, w której wziął udział marszałek Adam Struzik, odbyła się w Centrum Olimpijskim im. Jana Pawła II w Warszawie.
– To niesamowite, jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji, ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów – mówił marszałek Adam Struzik.
Idea i cele konkursu
Ideą przedsięwzięcia jest promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zachwycają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Popularność konkursu wpływa pozytywnie na kultywowanie kulinarnego dziedzictwa Mazowsza i zdrowego żywienia. Służy także promocji walorów i możliwości rozwojowych województwa, szczególnie w obszarze kulturowym i społecznym.
Poprzednie edycje
We wcześniejszych edycjach nagradzanych było również wiele mazowieckich specjałów. W zeszłym roku na szczególne uznanie kapituły konkursowej zasłużyły takie produkty jak: faszerowany szczupak znad Plewki, syrop z pigwowca, chrzan na occie jabłkowym, kiełbasa krucha czy pączki BIO. W sumie we wszystkich edycjach konkursu zgłoszono 1094 specjałów, z czego niemal 170 zostało wyróżnionych. Popularność zawodów kulinarnych pod auspicjami marszałka z roku na rok rośnie, a lokalni producenci mają możliwość dumnie prezentować swoje wyroby.
Pyszne sery
Podczas uroczystości wręczono także nagrody zwycięzcom Mazowieckiego Konkursiu Serów Zagrodowych. Kapituła konkursowa oceniała zgłoszone sery w trzech kategoriach: sery świeże, sery dojrzewające, sery pleśniowe. Jury, zachwyconemu smakami wielu konkursowych wyrobów, szczególnie przypadł do gustu twaróg jersey paprykowo-czosnkowy (I miejsce). Idea organizacji konkursu serów zagrodowych wpisuje się w cele zawodów kulinarnych organizowanych przez marszałka – dąży do propagowania wiedzy i promocji długoletnich tradycji mleczarskich wśród producentów i konsumentów.
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 794
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.