Aktualności

Mazowsze na Smakach Regionów

2018.10.02 08:45 , aktualizacja: 2018.10.04 10:59

Autor: Krzysztof Kuran (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

  • Laureaci na scenie Wręczenie Pereł 2018
  • Widok ogólny na salę Otwarcie targów
  • Pozuje na tle mazowieckiego stoiska Dyrektor Departamentu...

To wyjątkowa impreza dla branży spożywczej i producentów żywności tradycyjnej –  w Poznaniu odbyła się kolejna edycja targów Smaki Regionów.

 

Dla wystawców i dla gości

Województwo Mazowieckie zaprezentowało szeroką gamę produktów tradycyjnych z Mazowsza. Na stoisku regionalnym Mazowsza można było zobaczyć produkty ośmiu firm z regionu. Smaki Regionów były licznie odwiedzane przez rzesze smakoszy, wycieczki szkolne, ale przede wszystkim przez hurtowników, właścicieli lokali gastronomicznych i handlowych, dla których jest to możliwość do nawiązania owocnej współpracy z dostawcami regionalnych przysmaków. Zaprezentowały się firmy z branży cukierniczej, mleczarskiej i przetwórstwa owocowo-warzywnego. Odwiedzający mogli skosztować przepysznych przetworów owocowo-warzywnych, nalewek, produktów pszczelarskich i mleczarskich.

 

Perły mazowieckich smaków

Tradycją targów stało się wręczanie Pereł nagrodzonym w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

Przedstawiciele Mazowsza wyróżnieni w tej edycji perłami to:

  • Andrzej Ciołkowski za powidła olenderskie z buraków cukrowych,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku za zawijak gęsi z opiekanymi warzywami z mocną nutą wiśni i jabłka,
  • Anna Goliszewska za galaretkę z czarnej porzeczki.  

 

Prestiżowe wyróżnienie Klucz do Polskiej Spiżarni 2018 otrzymał pracownik Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie Krzysztof Zaniewski, który od lat aktywnie promuje kulinarne tradycje naszego regionu.

 

Promocja jest ważna

Produkty regionalne są mało znane, często trudno dostępne w sklepach i sieciach handlowych, dlatego dzięki takim wydarzeniom, jakimi są targi Smaki Regionów, możliwe jest poznanie produktów  o oryginalnym smaku, wytwarzanych na podstawie przepisów, które od lat udoskonalane są przez lokalnych producentów. Dlatego w tej ważnej imprezie dla promocji produktów tradycyjnych w Polsce nie mogło zabraknąć Mazowsza.

Liczba wyświetleń: 191

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.