Aktualności

Najlepsze smaki Mazowsza wybrane!

2019.05.10 10:00 , aktualizacja: 2019.05.15 11:07

Autor: Biuro Prasowe UMWM, Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska

  • Trzy panie w ludowych strojach oraz dwie inne laureatki z dyplomami Wśród laureatów były też...
  • Wszyscy nagrodzeni w konkursie stoją z dyplomami Kapituła konkursu wybrała...
  • Dyplomy ułożone na stole. Dwa z nich są otwarte Dyplomy powędrowały do 10...
  • Jogurt typu greckiego,...
  • Wino z czarnej porzeczki,...
  • Ser wędzony z markowej...
  • Miód wielokwiatowy z...
  • Pączki z różaną recepturą,...
  • Miód rzepakowy z klonem i...
  • Pasztet z dziczyzny, kat....
  • Nadwkrzański miód z...
  • Ser kozi Ricotta z...
  • Powidła wiśniowo-jabłkowe,...
  • Węgorz wędzony z...
  • Galaretka z czarnej...

Za nami kolejna już XII edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku do konkursu Laur Marszałka zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych. Szczególne uznanie kapituły zdobyły aż 24 smakołyki, a 8 z nich zostało wyróżnionych. Dziś odbyło się uroczyste wręczenie nagród.

 

– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreślił marszałek Adam Struzik.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły brać udziału w rywalizacji. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono aż 150 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 24 najlepsze.

 

 

Producenci rynkowi:

  • wyroby piekarnicze CHLEB ŻYTNI NA TRZONIE Z ZIOŁAMI, Piekarnia Wacyn Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski z Wacyna (pow. radomski);

Chleb żytni na trzonie z ziołami – powstaje dzięki metodzie wielogodzinnej fermentacji zakwasów i ciasta. Najpierw nastawia się zakwas z mąki żytniej i wody, na bazie zaczątku z poprzedniego zakwasu. Potem dodaje się mąkę oraz wodę i całość poddaje się fermentacji. Działanie takie przeprowadza się trzy razy. Zakwas nastawiany jest codziennie na nowo. Do wyfermentowanego, dojrzałego zakwasu dodajemy przewidziany recepturą dodatek mąki żytniej, wody i soli.

 

  • wyroby piekarnicze – CHLEB ŻYTNI RAZOWY (wyróżnienie), Piekarnia Hanna Milewska z Sońska (pow. ciechanowski),

Chleb żytni razowy – produkowany jest z mąki żytniej razowej typ 2000, na zakwasie, z zastosowaniem pięciofazowego procesu produkcji. Chleb wypiekany jest w piecu ceramicznym. Surowiec pochodzi z młynów zaopatrywanych przez lokalnych rolników.

 

  • wyroby cukiernicze PĄCZKI Z RÓŻANĄ RECEPTURĄ, P.P.H.U. Pod Różami Ryszard Różański z Jedlni Letnisko (pow. radomski);

Pączki z różaną konfiturą – w ich produkcji nie są używane gotowe mieszanki, ale najwyższej jakości produkty. Dzięki temu słodkości wyróżniają się wyjątkowym smakiem i puszystym ciastem.

 

  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego KINDZIUK PO SKOŁATOWSKU, Zakład Usługowo – Produkcyjny WESART ze Skołatowa – Artur Zarzycki (pow. płoński);

Kindziuk po skołatowsku – to twarda, suszona i wędzona wędlina, o podłużnym kształcie i długości 35-40 cm. Struktura zwarta, na przekroju widoczne elementy użytych mięs koloru czerwonobrązowego.

 

  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego KABANOSY WIEPRZOWE, Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa (pow. makowski);

Kabanosy wieprzowe – cienka, długa kiełbaska, przyrządzona z peklowanego mięsa, starannie suszona i wędzona, z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół, które dodają jej smaku i aromatu. Wyróżnia ją jasnoczerwona, sucha i pomarszczona powierzchnia.

 

  • produkty mleczarskie SER WĘDZONY Z MARKOWEJ ZAGRODY, Gospodarstwo Rolne Markowa Zagroda Marek Zalewski z Czernic Borowych (pow. przasnyski);

Ser Wędzony z Markowej Zagrody – wytwarzany jest metodą tradycyjną zgodnie z niezmienioną od 25 lat recepturą. Ma kształt owalnej bryły, brązowo-złotą barwę po uwędzeniu, z charakterystycznym wzorem odciśniętej siatki w której był wędzony. Do wyrobu sera używane jest wyłącznie najlepszej jakości mleko krowie pochodzące z gospodarstwa Pana Marka Zalewskiego.

 

  • produkty mleczarskie JOGURT TYPU GRECKIEGO (wyróżnienie), Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach;

Jogurt typu greckiego – produkt wyróżnia się doskonałym smakiem i konsystencją. Jest gęstszy od tradycyjnego jogurtu naturalnego. Stanowi doskonałą przekąskę. Wystarczy dodać do niego łyżeczkę miodu lub ulubione owoce. Może zostać wykorzystany jako zamiennik majonezu lub kwaśnej śmietany.

 

  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego POWIDŁA WIŚNIOWO-JABŁKOWE BEZ DODATKU CUKRU, Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. w Pająkowie (pow. zwoleński);

Powidła wiśniowo-jabłkowe bez dodatku cukru – jest to połączenie owoców oparte na starych przepisach i stosowaniu tradycyjnych metod produkcji. Powidła powstają z połączenia najwyższej jakości specjalnie dobranych odmian owoców, bez dodatku cukru, co czyni produkt zdrowym i nowoczesnym. Przetwory te mają też właściwości zdrowotne i mogą stanowić remedium na bóle stawów i mięśni oraz przyśpieszać regenerację po wysiłku fizycznym.

 

  • miody – NADWKRZAŃSKI MIÓD Z DODATKIEM PROPOLISU I PYŁKU KWIATOWEGO, Adam i Wojciech Piotrkowscy Gospodarstwo Pasieczne z Żuromina (pow. żuromiński);

Nadwkrzański miód z dodatkiem propolisu i pyłku kwiatowego – miód charakteryzuje się    jasnobrązową barwą i specyficznym zapachem propolisu i pyłku kwiatowego, które dodatkowo wzbogacają go o właściwości zdrowotne, lecznicze i odżywcze. Pozyskuje się go w  tradycyjny sposób.

 

  • napoje WINO Z CZARNEJ PORZECZKI WINNICA DWÓRZNO, Wiesław Gowin Gospodarstwo Rolne Dwórzno (pow. żyrardowski);

Wino z czarnej porzeczkiWinnica Dwórzno – owoce czarnej porzeczki, których używa się do wytwarzania tego wyjątkowego trunku, pochodzą z uprawy na plantacji. Wysoka kwaskowość zrównoważona słodyczą i świeżością owocu dają niepowtarzalne doznania smakowe. Silny smak i aromat dojrzałej czarnej porzeczki świadczy o staranności wykonania wina, przy użyciu jedynie naturalnych metod. Rewelacyjnie komponuje się z drobiem, deserami oraz serami dojrzewającymi.

 

 

Producenci indywidualni:

  • wyroby piekarnicze – CHLEB NA ZAKWASIE, Mariola Zgódka z Woli Stanisławowskiej (pow. miński);

Chleb na zakwasie – chleb pieczony na zakwasie bez dodatku drożdży, z żurawiną i ziarnami   ze słonecznika oraz dyni. Wszystkie produkty używane do produkcji chleba są naturalne i pochodzą z tradycyjnych i zaprzyjaźnionych gospodarstw.

 

  • wyroby piekarnicze – „DOSINIAK” CHLEB ZIOŁOWY (wyróżnienie), Cecylia Nowakowska Koło Gospodyń Dosin (pow. legionowski);

„DOSINIAK” chleb ziołowy – wytwarzany jest z wysokiej jakości naturalnych produktów. Pieczony jest metodą tradycyjną na zakwasie, a tajemnicą świetnego smaku są aromatyczne zioła i przyprawy.

 

  • wyroby cukiernicze – MAKOWIEC „ADAMA”, Ewa Sumińska z Janowa Mikołajówki (pow. nowodworski);

Makowiec „Adama” – do wypieku ciasta używane są wysokiej jakości naturalne produkty pochodzące z własnego gospodarstwa. Do jego wyrobu potrzebne są masło śmietankowe, jajka, cukier, mak, miód, rodzynki, orzechy oraz migdały, a także słoiczek własnych powideł śliwkowych. Makowiec jest produktem tradycyjnym i naturalnym.

 

  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego KIEŁBASA W KURPIOWSKIM CEBRZE KIEŁSANA, Klub Żywności Ekskluzywnej „MACICA” Maciej i Karol Kwiatkowscy z Ostrołęki;

Kiełbasa w kurpiowskim cebrze kiełsana – to wyjątkowa, podsuszana, tęgokalibrowa kiełbasa, która powstała na bazie najlepszych receptur. Składa się wyłącznie z mięsa wieprzowo-wołowego, a niepowtarzalnego smaku nabiera dzięki typowym dla regionu kurpiowskiego dodatkom.

 

  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) PASZTET Z DZICZYZNY, Koło Gospodyń Wiejskich „CHUDKOZIONKI” z Chudka (pow. ostrołęcki);

Pasztet z dziczyzny – do jego produkcji wykorzystuje się mięso z dzika, sarny oraz dzikiej kaczki. Dodatkowym składnikiem podkreślającym smak są warzywa pochodzące z własnego ogródka. Produkt jest w 100 proc. ekologiczny i naturalny.

 

  • ryby i przetwory rybne – WĘGORZ WĘDZONY Z RADZIWIŁŁOWA,  Dariusz Marcinowski z Radziłłowa Mazowieckiego (pow. żyrardowski);

Węgorz wędzony z Radziwiłłowa – ryba słodkowodna pochodząca z łowisk rzeki Rawki. Wyjątkowy smak zawdzięcza tradycyjnemu wędzeniu z użyciem drewna olchowego i brzozowego. Konsumenci cenią produkt za niepowtarzalny smak mający swoje źródło w stosowaniu wyłącznie naturalnych surowców bez sztucznych dodatków i konserwantów.

 

  • ryby i przetwory rybne SZCZUPAK FASZEROWANY Z POŁONI (wyróżnienie), Koło Gospodyń Wiejskich Połoń (pow. przasnyski);

Szczupak faszerowany z Połoni – wszystkie składniki użyte do wytworzenia produktu pochodzą z ekologicznych plantacji. Potrawę cechuję specyficzny i delikatny smak mięsa, a jego smak dodatkowo podkreślają aromatyczne zioła i przyprawy.

 

  • produkty mleczarskie SER KOZI RICOTTA Z WITKOWIZNY, Krzysztof Michalczuk z Rządzy (pow. miński);

Ser kozi ricotta z Witkowizny – konsystencja sera jest kremowa i delikatna, a smak i zapach typowe dla tego typu serów. Surowce wykorzystywane do jego produkcji to serwatka pozyskana z sera koziego podpuszczkowego oraz mleka koziego. Wszystkie produkty są pochodzenia naturalnego, a dla polepszenia walorów smakowych dodawany jest ocet jabłkowy.

 

  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI, Anna Goliszewska z Kawęczyna (pow. garwoliński);

Galaretka z czarnej porzeczki – wytwarzana jest z czarnej porzeczki, które zawierają dużo pektyn i witaminy C. Produkt w 100 proc. naturalny o jednolitej, galaretowatej konsystencji, podawany jako deser z przetartych owoców.

 

  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego (wyróżnienie) – OGÓRKI KISZONE, Grzegorz Buszkiewicz Koło Gospodyń Wiejskich „Jarzębinki” w Eugeniowie (pow. lipski);

Ogórki kiszone – produkt naturalny, najwyższej jakości przyrządzany z chrzanem, koprem i zestawem aromatycznych przypraw.

 

  • miody – MIÓD RZEPAKOWY (Z KLONEM I WIERZBĄ), Bogna i Marcin Milewscy z Legionowa;

Miód rzepakowy (z klonem i wierzbą) – miód pszczeli nektarowy – rzepakowy z klonem i wierzbą. Pochodzi z uprawy rzepaku i jest typowym, tradycyjnym miodem pozyskiwanym na Mazowszu. Swoją unikalność zawdzięcza zawartości pyłków roślin, występujących w proekologicznym gospodarstwie, prowadzonym w sposób zrównoważony i przyjazny środowisku.

 

  • Miody – MIÓD WIELOKWIATOWY Z PAWŁOWA (wyróżnienie) – Przemysław Górlicki z Pawłowa (pow. białobrzeski),

Miód wielokwiatowy z Pawłowa – pozyskiwany jest na terenach oddalonych od zakładów przemysłowych, terenach o tradycyjnym charakterze rolniczym, często ekologicznych. Miód nazywany jest także miodem „tysiąca smaków” ponieważ powstaje z wielu, różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących.

 

  • napoje – WINO Z CZARNEJ PORZECZKI CYRANECZKA, Aleksandra i Mariusz Siwińscy z Ceranowa (pow. Sokołowski);

Wino z czarnej porzeczki Cyraneczka – wino owocowe produkowane z wysokiej jakości naturalnych owoców o wyjątkowym smaku.

 

  • Napoje – PORZECZKÓWKA MAGDY (wyróżnienie), Magdalena Pietrzak z Gutów (pow. legionowski);

Porzeczkówka Magdy – nalewka posiada lekko czerwoną barwę, przyjemny owocowy aromat oraz krystaliczną przejrzystość. Klarowność trunku osiąga się poprzez odstanie nalewki i dokładną jej filtrację. Produkt wyróżnia esencjonalność smaku.

 

Liczba wyświetleń: 1385

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.