Aktualności
Smaki z Mazowsza
2019.06.04 12:15 , aktualizacja: 2019.06.07 13:57
Autor: Krzysztof Zaniewski (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
- KGW Korniczanki dostały...
- Krzysztof Kowalski otrzymał...
- Trzecie miejsce w grupie...
- Kamil Kamiński został...
- Regionalny etap XIX edycji...
- Gospodarstwo Rolne Wioletta...
- Do XIX edycji wojewódzkiej...
Rozdanie nagród i nominacji do Perły Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbyło się w Górze Kalwarii. Wręczenie Pereł planowane jest we wrześniu, w pawilonie Smaki Regionów, podczas Targów Polagra Food w Poznaniu.
Konkurs dla każdego
Konkurs służy identyfikacji regionalnych produktów i dań oraz ich promocji, przygotowaniu producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym oraz zachęceniu rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego by wzbogacić swoją ofertę rynkową. Konkurs ma charakter otwarty, przystąpić do niego może każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniający kryteria regulaminowe. Nagrodą jest statuetka „Perła” dla produktów i dań wybranych spośród nominowanych w czasie finałów regionalnych.
Wyniki
Do XIX edycji wojewódzkiej zakwalifikowano 36 produktów żywnościowych w kategorii produktowej i 6 dań w kategorii gastronomicznej. Kapituła złożona z przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawiciela Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, przedstawicieli Zespołu Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie wyłoniła laureatów.
W kategorii produktowej pierwsze miejsca w swoich kategoriach zajęli:
- Adam Węgłowski za salceson czosnkowy z Karniewa,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za twaróg tradycyjny tłusty,
- Anna Michalczuk za ser kozi z Witkowizny,
- PH Grajan Grażyna Stelmachowska – Kowalska za kozi ser twarogowy z Cegłowa,
- Bogna i Marcin Milewscy za miód nawłociowy z nadwiślańskich łąk,
- Dariusz Slifirski za miód nawłociowy z Tęczowej Pasieki,
- Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy za ocet śliwkowy z Radziwiłłowa,
- Grażyna Więch za powidła z czarnej porzeczki z miodem i miętą,
- Gospodarstwo Agroturystyczne „U Ani” Anna Goliszewska za kwas z buraków czerwonych,
- Piekarnia Hanna Milewska za chałkę,
- Krzysztof Kowalski za kisiel z siemienia lnianego.
Wyróżnienia w grupie produktowej uzyskali:
- Wiesław Więch za kabanosy z gęsi, Radosław Góral za ser Górala – wędzony,
- Stowarzyszenie Made in Bończa za mus jabłkowy z Bończy,
- Iwona Kowalska za sernik tradycyjny,
- KGW Korniczanki za syrop z pokrzywy,
- Kamil Kamiński za olej z orzecha laskowego tłoczony na zimno,
- KGW Korniczanki za dżem z pędów świerka.
W kategorii gastronomicznej pierwsze miejsce zdobyła firma Fanaberie Grażyna Leśniak za barszcz chrzanowo–buraczany i sytochę, drugie miejsce przypadło Jadwidze Wołynik za szlachecki rosół z gęsi i pierogi z mięsem gęsim, natomiast trzecie miejsce uzyskało Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy za flaki cielęce z Radziwiłłowa i kapustę z grochem. Wyróżnienia w tej kategorii wywalczyli Anna Umińska KGW Guty za zupę grzybową i sakiewki ziemniaczane, oraz KGW Korniczanki za zupę szczawiowo-pokrzywową z jajkiem i pieczeń wieprzową z grzybami i paluchami.
Liczba wyświetleń: 313
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.