Aktualności

Smaki z Mazowsza

2019.06.04 12:15 , aktualizacja: 2019.06.07 13:57

Autor: Krzysztof Zaniewski (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

  • Kobiety przy kuchni KGW Korniczanki dostały...
  • Gospodarz ze swoimi produktami Krzysztof Kowalski otrzymał...
  • Przygotowane potrawy Trzecie miejsce w grupie...
  • Olej w butelkach Kamil Kamiński został...
  • Moment wr eczenia dyplomu Regionalny etap XIX edycji...
  • Trzy butelki z octem Gospodarstwo Rolne Wioletta...
  • Pamiątkowe zdjęcie zbiorowe uczestników Do XIX edycji wojewódzkiej...

Rozdanie nagród i nominacji do Perły Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbyło się w Górze Kalwarii. Wręczenie Pereł planowane jest we wrześniu, w pawilonie Smaki Regionów, podczas Targów Polagra Food w Poznaniu.

 

Konkurs dla każdego

Konkurs służy identyfikacji regionalnych produktów i dań oraz ich promocji, przygotowaniu producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym oraz zachęceniu rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego by wzbogacić swoją ofertę rynkową. Konkurs ma charakter otwarty, przystąpić do niego może każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniający kryteria regulaminowe. Nagrodą jest statuetka „Perła” dla produktów i dań wybranych spośród nominowanych w czasie finałów regionalnych.

 

Wyniki

Do XIX edycji wojewódzkiej zakwalifikowano 36  produktów żywnościowych w kategorii produktowej i 6 dań w kategorii gastronomicznej. Kapituła złożona z przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawiciela Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, przedstawicieli Zespołu Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie wyłoniła laureatów.

W kategorii produktowej pierwsze miejsca w swoich kategoriach zajęli:

  • Adam Węgłowski za salceson czosnkowy z Karniewa,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za twaróg tradycyjny tłusty,
  • Anna Michalczuk za ser kozi z Witkowizny,
  • PH Grajan Grażyna Stelmachowska – Kowalska za kozi ser twarogowy z Cegłowa,
  • Bogna i Marcin Milewscy za miód nawłociowy z nadwiślańskich łąk,
  • Dariusz Slifirski za miód nawłociowy z Tęczowej Pasieki,
  • Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy za ocet śliwkowy z Radziwiłłowa,
  • Grażyna Więch za powidła z czarnej porzeczki z miodem i miętą,
  • Gospodarstwo Agroturystyczne „U Ani” Anna Goliszewska za kwas z buraków czerwonych,
  • Piekarnia Hanna Milewska za chałkę,
  • Krzysztof Kowalski za kisiel z siemienia lnianego.

 

Wyróżnienia w grupie produktowej uzyskali:

  • Wiesław Więch za kabanosy z gęsi, Radosław Góral za ser Górala – wędzony,
  • Stowarzyszenie Made in Bończa za mus jabłkowy z Bończy,
  • Iwona Kowalska za sernik tradycyjny,
  • KGW Korniczanki za syrop z pokrzywy,
  • Kamil Kamiński za olej z orzecha laskowego tłoczony na zimno,
  • KGW Korniczanki za dżem z pędów świerka.

 

W kategorii gastronomicznej pierwsze miejsce zdobyła firma Fanaberie Grażyna Leśniak za barszcz chrzanowo–buraczany i sytochę, drugie miejsce przypadło Jadwidze Wołynik za szlachecki rosół z gęsi i pierogi z mięsem gęsim, natomiast trzecie miejsce uzyskało Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy za flaki cielęce z Radziwiłłowa i kapustę z grochem. Wyróżnienia w tej kategorii wywalczyli Anna Umińska KGW Guty za zupę grzybową i sakiewki ziemniaczane, oraz KGW Korniczanki za zupę szczawiowo-pokrzywową z jajkiem i pieczeń wieprzową z grzybami i paluchami.

 

Liczba wyświetleń: 313

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.