Aktualności

XIII Festyn regionalny Sójka Mazowiecka

2019.07.22 15:40 , aktualizacja: 2019.07.23 09:15

Autor: Rafał Bobrowski (OR), Wprowadzenie: Jerzy Lipka-Wołowski

  • Członek zarządu Województwa...
  • Członek zarządu województwa...
  • „Sójki mazowieckie” to...

Już po raz trzynasty mieszkańcy Cegłowa (pow. miński) wspólnie obchodzili święto lokalnego przysmaku, jakim są popularne w tej części Mazowsza charakterystyczne pierogi, zwane „sójkami”. Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentowała członek zarządu Janina Ewa Orzełowska.

 

Smak i tradycja

 

Podczas festynu goście mogli skosztować lokalnych specjałów, jak również podziwiać wyroby rękodzielnicze. W trakcie imprezy nawiązującej nazwą do tradycyjnego i wytwarzanego lokalnie specjału gminy Cegłów, każdy mieszkaniec znalazł coś dla siebie.

 

Część artystyczna obfitowała w występy ludowe, jak również w muzykę taneczną i rockową. Gościem specjalnym była orkiestra dęta z Niemiec. Na scenie odbył się również Koncert Finałowy oraz wręczenie nagród IV Cegłowskiego Festiwalu Muzycznego o statuetkę Złotej Sójki, a także rozstrzygnięcie Konkursu na najlepszą potrawę mazowiecką oraz najlepszą nalewkę mazowiecką. Rozstrzygnięto również konkursy zorganizowane przez SP ZOZ w Cegłowie oraz KRUS w Mińsku Mazowieckim.

 

Podczas oficjalnej części festynu, członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, w imieniu Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika wręczyła medal Pro Masovia pani Annie Kotuniak, gospodyni od lat dbającej o tradycyjny wyrób „sójek” w tym regionie.

 

– Jest mi niezmiernie miło, że mogę wręczyć Pani to pamiątkowe odznaczenie, za wybitne zasługi i całokształt działalności na rzecz krzewienia kulinarnych tradycji i lokalnej kultury. Od wielu lat dba Pani o promocję Mazowsza poprzez kultywowanie pamięci i historii o tym wyjątkowym przysmaku, za który już wcześniej otrzymała Pani kulinarnego Oskara. Mam nadzieję, że za tym przykładem pójdą kolejne osoby, które wychowane na staropolskich przepisach, będą dzielić się nimi z innymi mieszkańcami swoich regionów. Jest to niezwykle ważne z punktu widzenia nie tylko lokalnej społeczności, ale całego Mazowsza, które na tradycji i kulturze opiera swoje wartości. Historia była, jest i pozostanie ważnym elementem naszej świadomości. – wyliczała Janina Ewa Orzełowska w trakcie wręczania pamiątkowego dyplomu.

Słowa uznania dla gospodyni Anny Kotuniak i podziękowania za promocję gminy złożył również wójt Cegłowa Marcin Uchman.

 

Anna Kotuniak jest przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Podcierniu, które pod jej kierunkiem jest bardzo aktywne artystycznie i kulinarnie. „Sójki” wytwarza od lat młodzieńczych, gdy razem z babcią wypiekała chleb. Została pierwszą laureatką Kulinarnego Oskara (2001 rok) pochodzącą z województwa Mazowieckiego. Od tamtego czasu panie z KGW coraz częściej prezentują swoje potrawy i rękodzielnictwo na imprezach powiatowych, wojewódzkich i krajowych, uczestniczą też w konkursach kulinarnych. Pani Anna została odznaczona również Laurem Marszałka oraz Srebrnym i Złotym Krzyżem Zasługi.

 

Czym jest „sójka”?

 

„Sójki mazowieckie” to nic innego jak pierogi wykonane z ciasta, cienko rozwałkowanego i wypełnionego kapustą, boczkiem lub słoninką, kaszą jaglaną i grzybami, na końcu zapiekane w odpowiedniej temperaturze. Mieszkańcy tej części województwa wspominają, iż potrawę tę nazywano po prostu pierogami, dopiero w latach 50. XX wieku zaczęto określać je mianem „sójki” i od tego czasu nazwa weszła do powszechnego użytku. Tradycja wypieku tego smacznego produktu nie ginie i jest pieczołowicie kultywowana. Kiedyś pierogi przygotowywano wyłącznie z okazji świąt – w zależności od rodzaju święta w odpowiednim kształcie i z odpowiednim nadzieniem. Dziś sójkę można skosztować niemal na każdym festynie gminnym w okolicy Cegłowa.

Liczba wyświetleń: 558

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.