Aktualności

Kamieńczyk – kraina miodu i chleba

2019.08.05 11:15 , aktualizacja: 2019.08.05 13:48

Autor: Agnieszka Pazio (OR), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • bochny regionalnego chleba leża jeden na drugim na stoisku z regionalną żywnością Regionalny chleb wypiekany...
  • Członek zarządu województwa Elżbieta Lanc stoi na scenie wraz z organizatoramiu wydarzenia Imprezę otworzyła członek...
  • na stole leżą różne rodzaje sera korycińskiego Sery korycińskie -...
  • regionalni producencji na swoim stoisku prezentują różnorakie miody Prezentacja regionalnych...

Smacznie, barwnie i regionalnie – tak upłynął Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku, w gminie Wyszków (pow. wyszkowski). Imprezę otworzyła członek zarządu województwa Elżbieta Lanc.

 

– Festiwal Miodu i Chleba to przede wszystkim promocja lokalnej kuchni, ale również ludowego rękodzieła. To wykorzystanie dóbr natury, lasu, pól, łąk i mazowieckiej wsi. Na Mazowszu mamy wspaniałych piekarzy, pszczelarzy i twórców ludowych, co dziś możemy podziwiać i smakować. Co ważne – ideą spotkania jest podtrzymanie wartości wielopokoleniowych. Już dziś zapraszam Państwa za rok na kolejny Festiwal Miodu i Chleba. Bo tutaj po prostu trzeba być – zaznaczyła członek zarządu Elżbieta Lanc.

 

Uczestnicy festiwalu mogli spróbować regionalnych potraw przygotowanych według tradycyjnych przepisów z naturalnych produktów – wypiekanych chlebów, miodu czy serów korycińskich. Można było spotkać pszczelarzy z Powiatowego Koła Pszczelarzy w Wyszkowie, zajrzeć do ula i poznać recepturę robienia miodu. Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty pieczenia chleba. Dla najmłodszych przygotowano zabawy, gry i konkursy. O oprawę muzyczną zadbało Koło Gospodyń Wiejskich z Zabrodzia ,,Sława’’, Kapela Czerniakowska i Dariusz Kordek. Wydarzenie dofinansowano ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.

 

Najlepszy z najlepszych

Produktem festiwalu został olej rzepakowy Franciszka Keslera – regionalnego wytwórcy, który  prowadzi w Starym Lubiejewie koło Ostrowi Mazowieckiej gospodarstwo rolne. Z wielką pasją zajmuje się tłoczeniem na zimno oleju rzepakowego, który dzięki swoim walorom smakowym i zapachowym jest już bardzo rozpoznawalny. Produkt został wyróżniony w wielu prestiżowych konkursach, m.in. o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności.

Liczba wyświetleń: 464

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.