Aktualności

Festiwal Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej

2019.10.07 14:05 , aktualizacja: 2019.10.07 14:31

Autor: oprac. WKZ, Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska

  • W festiwalu uczestniczyli...
  • Na festiwalu kultywującym...
  • Jesienne dekoracje na...
  • W tym roku do konkursu...

Takie wydarzenia udowadniają, jak bogate kulturowo i różnorodne jest Mazowsze. Festiwal ziemniaka stał się najlepszą okazją, by zaprezentować niezwykłe tradycje subregionu radomskiego. Z gośćmi odwiedzającymi skansen spotkał się marszałek Adam Struzik oraz radny województwa Leszek Przybytniak.

 

Podczas wydarzenia zaprezentowały się zespoły obrzędowe, rękodzielnicy i koła gospodyń wiejskich. Zwiedzający zobaczyli też, jak dawniej pracowano na wsi przy zbiorze ziemniaków. Goście odwiedzający skansen mogli też uczestniczyć w wielu pokazach. Najpopularniejszym był pokaz kulinarny, który powadził Karol Okrasa. Ciekawi zobaczyli też pokaz rzeźbienia w drewnie wykonaniu twórcy ludowego Jacka Pożyczki czy pokaz malarski i ciesielski. Nie zabrakło też tradycyjnego bronowania, orki, kopania ziemniaków czy obróbki kaszy z tatarczaku. Wieś radomska jesienią to jednak nie tylko praca, ale i zabawa. Goście mogli posłuchać zatem występów kapel ludowych, a nawet potańczyć przy ich muzyce podczas tzw. potańcówki na dechach.

– Festiwal Ziemniaka to wyjątkowa impreza. Muzeum Wsi Radomskiej jest miejscem otwartym, żywym, twórczym i przyjaznym, a tłumy odwiedzających, poświadczają tylko, jak ważny jest to punkt na kulturalnej i turystycznej mapie Mazowsza. Dziękuję za świetnie zorganizowany festiwal, za pięknie przygotowane występy, pokazy prac polowych, a paniom z kół gospodyń wiejskich za smakowite potrawy z ziemniaków – powiedział marszałek Adam Struzik.

Na imprezie nie zabrakło lokalnych potraw, przygotowanych według tradycyjnych receptur – pierogów, porki, pazibrody czy babki ziemniaczanej. Dla Kół Gospodyń Wiejskich, zespołów folklorystycznych oraz stowarzyszeń z terenu subregionu radomskiego zorganizowano konkurs kulinarny „Potrawa regionalna z ziemniaków”.

 – Ten, kto przybył do Muzeum Wsi Radomskiej, by uczestniczyć w tym wydarzeniu na pewno przekonał się o tym, jak żywa jest tradycja naszego regionu i jak wiele dobrego możemy z niej czerpać. Świadczy o tym chociażby zorganizowany przez muzeum konkurs kulinarny, w którym wzięło udział ponad 20 kół gospodyń wiejskich, niektóre z nich powstały w tym roku. Rekordowa też była liczba zgłoszonych do konkursu potraw. To najlepszy dla nas dowód, że kultura regionalna nadal się rozwija i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie – mówiła dyrektor Muzeum Wsi Radomskiej Ilona Jaroszek-Nowak.

Festiwal odbył się pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika i został dofinansowany z budżetu Samorządu Województwa Mazowieckiego.

Liczba wyświetleń: 409

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.