Aktualności
„Smak Ekologicznej Żywności” – wyniki konkursu
2021.06.30 11:25 , aktualizacja: 2021.06.30 11:41
Autor: Anna Gawlicka (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
XVIII edycja konkursu „Smak ekologicznej Żywności” zakończona. Uczestnikom przyznano nagrody w dwóch kategoriach wiekowych.
Uczestnicy prezentowali i pogłębiali wiedzę dotyczącą żywności oraz postępujących zmian klimatu. Równocześnie konkurs promuje wspieranie prośrodowiskowych metod produkcji. Dzięki zaangażowaniu nauczycieli i opiekunów, którzy przygotowywali swoich podopiecznych do konkursu, poziom rywalizacji był naprawdę wysoki.
Laureaci
Laureatami XVIII edycji konkursu ekologicznego „Smak Ekologicznej Żywności” zostali:
- Kategoria klas IV–VI
1 miejsce:
- Julia Tęga, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach; nauczyciel opiekun: Ewa Krzemińska-Wrzosek
- Joanna Murdza, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu; nauczyciel opiekun: Ewelina Dębicka
- Patrycja Czaplicka, Szkoła Podstawowa im. Mjr. H. Sucharskiego w Przasnyszu; nauczyciel opiekun: Jolanta Niestępska
2 miejsce:
- Kacper Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie; nauczyciel opiekun:Joanna Głodkowska
Piotr Łapiński
- Szkoła Podstawowa nr 1 im. PPŁKA PIL. Mariana Pisarska w Radzyminie; Nauczyciel opiekun: Aneta Żołądek
3 miejsce:
- Lena Skórnicka, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu; Nauczyciel opiekun: Ewelina Dębicka
- Kategoria klas VII–VIII
1 miejsce
- Lena Kołakowska, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach; Nauczyciel opiekun: Ewa Krzemińska-Wrzosek
2 miejsce
- Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie; Nauczyciel opiekun: Joanna Głodkowska
3 miejsce
- Sylwia Sójka, Szkoła Podstawowa nr 279 w Warszawie; Nauczyciel opiekun: Anita Frączek
- Oliwia Pawlicka, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach; Nauczyciel opiekun: Karolina Salwowska
- Maja Gołębiewska, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach; Nauczyciel opiekun: Karolina Salwowska
Wszystkim uczestnikom oraz laureatom dziękujemy i gratulujemy. Nagrodami w konkursie jest sprzęt elektroniczny.
Wspólna sprawa
Komisja Europejska zarówno w strategii na rzecz bioróżnorodności, jak i strategii „Od pola do stołu”, wskazuje, że należy pilnie zmniejszyć zależność od pestycydów i środków przeciwdrobnoustrojowych, ograniczyć nadmierne nawożenie, wzmocnić rolnictwo ekologiczne, poprawić dobrostan zwierząt oraz odwrócić proces utraty różnorodności biologicznej. Przygotowany przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich test sprawdzał wiedzę uczniów szkół podstawowych na temat rolnictwa ekologicznego i uczulał na takie pojęcia jak poszanowanie żywności, zero waste czy permakultura.
Liczba wyświetleń: 327
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.