Aktualności

„Smak Ekologicznej Żywności” – wyniki konkursu

2021.06.30 11:25 , aktualizacja: 2021.06.30 11:41

Autor: Anna Gawlicka (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

POmidory, papryki i cebule lażące na desce Test sprawdzał wiedzę...
Logotyp: nazwa konkursu wpisana w kształt jabłka XVIII edycja konkursu „Smak...

XVIII edycja konkursu „Smak ekologicznej Żywności” zakończona. Uczestnikom przyznano nagrody w dwóch kategoriach wiekowych.

 

Uczestnicy prezentowali i pogłębiali wiedzę dotyczącą żywności oraz postępujących zmian klimatu. Równocześnie konkurs promuje wspieranie prośrodowiskowych metod produkcji. Dzięki zaangażowaniu nauczycieli i opiekunów, którzy przygotowywali swoich podopiecznych do konkursu, poziom rywalizacji był naprawdę wysoki.

 

Laureaci

Laureatami XVIII edycji konkursu ekologicznego „Smak Ekologicznej Żywności” zostali:

  1. Kategoria klas IV–VI

1 miejsce:

  • Julia Tęga, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach; nauczyciel opiekun: Ewa Krzemińska-Wrzosek 
  • Joanna Murdza, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu; nauczyciel opiekun: Ewelina Dębicka 
  • Patrycja Czaplicka, Szkoła Podstawowa im. Mjr. H. Sucharskiego w Przasnyszu; nauczyciel opiekun: Jolanta Niestępska

 

2 miejsce:

  • Kacper Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie; nauczyciel opiekun:Joanna Głodkowska

 

Piotr Łapiński

  • Szkoła Podstawowa nr 1 im. PPŁKA PIL. Mariana Pisarska w Radzyminie; Nauczyciel opiekun: Aneta Żołądek

 

3 miejsce:

  • Lena Skórnicka, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu; Nauczyciel opiekun: Ewelina Dębicka

 

  1. Kategoria klas VII–VIII

1 miejsce

  • Lena Kołakowska, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach; Nauczyciel opiekun: Ewa Krzemińska-Wrzosek

 

2 miejsce

  • Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie; Nauczyciel opiekun: Joanna Głodkowska

 

3 miejsce

  • Sylwia Sójka, Szkoła Podstawowa nr 279 w Warszawie; Nauczyciel opiekun: Anita Frączek
  • Oliwia Pawlicka, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach; Nauczyciel opiekun: Karolina Salwowska
  • Maja Gołębiewska, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach; Nauczyciel opiekun: Karolina Salwowska

 

 

Wszystkim uczestnikom oraz laureatom dziękujemy i gratulujemy. Nagrodami w konkursie jest sprzęt elektroniczny.

Wspólna sprawa

Komisja Europejska zarówno w strategii na rzecz bioróżnorodności, jak i strategii „Od pola do stołu”, wskazuje, że należy pilnie zmniejszyć zależność od  pestycydów i środków przeciwdrobnoustrojowych, ograniczyć nadmierne nawożenie, wzmocnić rolnictwo ekologiczne, poprawić dobrostan zwierząt oraz odwrócić proces utraty różnorodności biologicznej. Przygotowany przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich test sprawdzał wiedzę uczniów szkół podstawowych na temat rolnictwa ekologicznego i uczulał na takie pojęcia jak poszanowanie żywności, zero waste czy permakultura.

Liczba wyświetleń: 326

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.