Informacje prasowe

Informacja prasowa - 26 mln zł z Unii na inwestycje w Myszyńcu, Radzyminie, Garwolinie oraz Guzowie

2010.09.21 14:10 , aktualizacja: 2010.09.21 14:28

Autor: , Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak

Każda z czterech podpisanych dzisiaj umów ma inne znaczenie dla Mazowsza. Największy projekt realizowany będzie w gminie Myszyniec. Jest to inwestycja ważna szczególnie dla rozwoju turystyki, nie tylko na samych Kurpiach, ale i na całym Mazowszu. Doprowadzenie drogi i uzbrojenie terenów w strefie gospodarczej w Garwolinie bez wątpienia przyciągnie inwestorów – podkreślił wicemarszałek Ludwik Rakowski. – Dofinansowanie otrzymają także renowacja zabytkowej plebanii w Radzyminie oraz kaplicy w Guzowie. To projekty ważne ze względów historycznych i architektonicznych – dodał.

Wszystkim beneficjentom gratuluję sprawnego ubiegania się o dofinansowanie. Kolejnym etapem niech będzie sprawne i szybkie rozliczenie projektów – zauważył Waldemar Roszkiewicz, Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego.

„KURPIOWSKA KRAINA” W MYSZYŃCU

Boiska sportowe, place zabaw, przystań kajakowa, karczma, pole kempingowe, wszystko utrzymane w stylu architektury kurpiowskiej – tak będzie wyglądał nowoczesny kompleks sportowo-rekreacyjny o powierzchni 8,23 ha, który powstanie w gminie Myszyniec. „Kurpiowską Krainę” tworzyć będą obiekty położone w dwóch miejscach – w Myszyńcu nad rzeką Rozoga oraz nad sztucznym zbiornikiem wodnym „Wykrot”.

Do dyspozycji turystów i mieszkańców będą m.in. kajaki, rowery wodne, łódki, canoe oraz rowery górskie. Pragnący zatrzymać się na dłużej będą mogli skorzystać z bazy noclegowej o zróżnicowanym standardzie, m.in. z pokojów hotelowych w karczmie oraz miejsc na polu kempingowym i namiotowym. Będzie to także doskonałe miejsce wypoczynku dla wędkarzy.

Kompleks zostanie przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Nad bezpieczeństwem wypoczywających czuwać będzie specjalny systemem monitoringu.

Nad zbiornikiem „Wykrot” powstanie kompleks o łącznej powierzchni 4,43 ha. Na turystów czeka tu m.in. karczma z 25 miejscami noclegowymi, salą konferencyjną na 50 miejsc oraz punktem informacji turystycznej. Będzie tam można również bezpłatnie skorzystać z Internetu (hotspot) oraz infomatu. Turyści będą mogli wypoczywać także w kompleksie kempingowym, z polem namiotowym na 39 miejsc oraz 20 miejscami kempingowymi z dostępem do wody bieżącej i energii elektrycznej.

„Kurpiowska Kraina” to przestrzeń zaplanowana m.in. na koncerty – specjalna scena z widownią na 1000 miejsc, z sektorem dostosowanym do potrzeb osób niepełnosprawnych. Będzie to również doskonałe miejsce do organizacji pikników i jarmarków – znajdzie się tam 5 wiat grillowych oraz 17 budek piknikowo-jarmarcznych. Powstanie także specjalna ścieżka dydaktyczna z ekspozycją sztuki kurpiowskiej.

Amatorzy aktywnego wypoczynku będą mieli do dyspozycji kompleks sportowy z boiskiem do piłki ręcznej i koszykówki, 2 korty tenisowe oraz ściankę wspinaczkową. Dzieci będą mogły bawić się na dwóch placach zabaw – stałym i sezonowym oraz popływać w specjalnie dla nich przygotowanym brodziku.

Organizatorzy zadbali także o zmotoryzowanych turystów – czekać będą na nich parkingi na 407 miejsc.

Drugi kompleks o powierzchni 3,80 ha powstanie w Myszyńcu. Do dyspozycji turystów będzie tam m.in. staw o powierzchni 3200 m2 z dwoma mostkami, dwa place zabaw, boiska sportowe do siatkówki i koszykówki, tor przeszkód dla psów, przystań kajakowa oraz parkingi na 324 miejsca postojowe.

Na terenie kompleksu będą odbywały się różne imprezy sportowe i kulturalne, organizowane lub współorganizowane przez Gminę Myszyniec m.in.: Miodobranie Kurpiowskie, Zlot Polonii Kurpiowskiej, Noc Sobótkowa, Rajd Szlakami Barci Kurpiowskich czy Zawody wędkarskie o puchar Burmistrza Myszyńca.

Tytuł projektu: Budowa kompleksu sportowo-rekreacyjnego „Kurpiowska Kraina” nad zbiornikiem wodnym „Wykrot” i rzeką Rozogą na terenie gminy Myszyniec

Całkowita wartość projektu: 27 572 592,08 zł

Kwota dofinansowania: 17 365 218,49 zł

Beneficjent: Gmina Myszyniec

Działanie 6.2. Turystyka

GARWOLIŃSKA STREFA AKTYWNOSCI GOSPODARCZEJ

Nowi inwestorzy i nowe miejsca pracy – z tym już niedługo będzie kojarzyła się Garwolińska Strefa Aktywności Gospodarczej. W przyszłości zlokalizowane będą tu zakłady przemysłowe, magazyny, składy oraz obiekty usługowe. Pierwszym krokiem ku realizacji tego przedsięwzięcia będzie uzbrojenie ponad 60 ha tego terenu.

W ramach projektu na terenie Strefy wybudowane zostaną drogi wewnętrzne wraz z chodnikami, pasami zieleni i oświetleniem. Ponadto powstanie sieć wodociągowa oraz kanalizacja sanitarna i deszczowa.

Garwolińska Strefa Aktywności Gospodarczej położona jest w bardzo atrakcyjnym pod względem gospodarczym terenie. Leży bowiem w pobliżu drogi krajowej nr 17 Warszawa-Lublin-Hrebenne, która stanowi polską część europejskiego szlaku E 372. W pobliżu znajduje się szereg dynamicznie rozwijających się zakładów przemysłowych-  takich jak Avon Operations Polska, Erca Poland S.A., Costa-Pol, Lechpol, ICI Pilawa czy Zeller Plastic Polska.

Tytuł projektu: Uzbrojenie terenów inwestycyjnych Garwolińskiej Strefy Aktywności Gospodarczej – I etap

Całkowita wartość projektu: 6 900 000 zł

Kwota dofinansowania: 5 865 000 zł

Beneficjent: Powiat Garwoliński

Działanie 1.3 Kompleksowe przygotowanie terenów pod działalność gospodarczą

RENOWACJA PLEBANI W RADZYMINIE

Projekt zakłada renowację budynku plebanii przy Kościele p.w. Przemienienia Pańskiego w Radzyminie. Znajdujący się w centrum miasta budynek wymaga remontu, dzięki temu będzie mógł stać się architektoniczną wizytówką Radzymina.

Inwestycja obejmie m.in. wzmocnienie murów piwnicznych, wykonanie ocieplenia dachu i pokrycia dachowego. Budynek zyska także nowe instalacje – wodno-kanalizacyjną, gazową, grzewczą i elektryczną.

Obiekt będzie łączył dwie funkcje – miejsca organizacji spotkań, szkoleń i większych uroczystości dla osób niepełnosprawnych, a także mieszkania dla księży z parafii. W związku z tym budynek będzie podzielony na dwie części, które będą się odróżniały kolorami fasady. Do budynku plebani prowadzą trzy wejścia. Pierwsze, od strony kościoła, przystosowane jest dla osób niepełnosprawnych i prowadzi do ich sali dziennego pobytu. Dwa pozostałe, od strony nowej plebani, prowadzą do części mieszkalnej dla księży.

W ramach projektu zawarte zostanie partnerstwo z organizacjami Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, Świetlicą Środowiskową w Radzyminie i Akcją Katolicką przy Parafii Przemienienia Pańskiego w Radzyminie. Do zadań partnerów projektu należeć będzie m.in. współpraca w zarządzaniu projektem, promocja oraz organizacja spotkań i imprez na plebanii, a także promocja turystyki krajowej i zagranicznej.

Tytuł projektu: Renowacja budynku Plebanii szansą na podniesienie atrakcyjności Gminy Radzymin

Całkowita wartość projektu: 3 277 558,36 zł

Kwota dofinansowania: 2 785 924,61 zł

Beneficjent: Parafia pod Wezwaniem Przemienienia Pańskiego w Radzyminie

Działanie 5.2. Rewitalizacja miast

ZABYTKOWA KAPLICA W GUZOWE ODZYSKA DAWNY BLASK

Inwestycja obejmuje prace konserwatorskie w zabytkowej kaplicy p.w. Św. Feliksa de Valois w Guzowie. Planowane jest także odtworzenie bruku wokół obiektu i częściowe zagospodarowanie terenu parku.

Renesansowa kaplica wpisana jest do rejestru zabytków i stanowi własność parafii. Do tej pory wykonywane były niezbędne remonty i konserwacje obiektu, jednak budynek nadal wymaga remontu.

Prace konserwatorskie obejmą przede wszystkim zniszczoną posadzkę oraz kolumny. Remont zostanie przeprowadzony według zaleceń Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Dotychczasowa posadzka zostanie zdemontowana, odzyskane płyty piaskowca przejdą konserwację chemiczną i mechaniczną. Po wykonaniu izolacji podłoża odnowione płyty zostaną ponownie położone, braki uzupełnione będą nowymi płytami. Renowacji ulegną także ozdobne cokoliki i bazy kolumn.

Przed budynkiem zdemontowana zostanie dotychczasowa posadzka, a na jej miejsce położona szlachetna kostka brukowa. Inwestycja obejmie również wykonanie odprowadzenia wód opadowych oraz zagospodarowanie terenu zielenią. Wszystkie prace prowadzone będą pod nadzorem konserwatora.

Tytuł projektu: Renowacja zabytkowego kościoła w Guzowie - Kaplicy Pw. Św. Feliksa de Valois – prace konserwatorskie i zagospodarowanie terenu

Całkowita wartość projektu: 556 994,01 zł

Kwota dofinansowania: 399 977,39 zł

Beneficjent: Parafia Rzymsko-Katolicka Pw. Św. Feliksa de Valois