Informacje prasowe

Informacja prasowa - Bezpieczna żywność – innowacyjne rozwiązania w agrobiznesie

2012.03.12 13:50 , aktualizacja: 2012.03.12 14:02

Autor: , Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak

Coraz świadomiej wybieramy produkty żywnościowe. Mimo to wciąż trudno ustrzec się przed nieprofesjonalnym podejściem niektórych przedsiębiorców czy dostawców. Aby usługi dotyczące żywności były na wyższym poziomie, a nasze bezpieczeństwo rosło, SGGW uruchamia projekt, który pozwoli m.in. na śledzenie towaru od producenta, przez dostawców pod odbiorcę. Dzięki 2,17 mln zł dotacji z UE powstanie klaster spinający wiedzę i doświadczenie agrobiznesowe. Umowę w tej sprawie podpisali w poniedziałek marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik, wicemarszałek Krzysztof Grzegorz Strzałkowski i rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Alojzy Szymański.

 

Realizacja tego nowatorskiego w skali kraju projektu może się przyczynić do zwiększenia bezpieczeństwa i zdrowotności produktów żywnościowych, a tym samym do podniesienia poziomu zaufania konsumentów. Przedsięwzięcie możliwe jest dzięki ścisłej współpracy uczelni wyższej – SGGW, przedsiębiorstw (obecnie siedem firm: EWA-BIS Sp. z o.o., Logopak East Sp. z o.o., Freshmazovia.com Sp. J., Agrovative, Marsz Consult, BOC Information Technologies Consulting Sp. z o.o., Ekorynki.pl) oraz dwóch branżowych instytucji z otoczenia biznesu: Krajowa Izba Gospodarcza „Przemysł Spożywczy”, Izba Zbożowo-Paszowa. Co ważne – każdy zainteresowany podmiot będzie mógł stać się członkiem klastra.

 

Produkcja żywności to ważny obszar gospodarki, zwłaszcza na Mazowszu, które jest liderem w produkcji owoców i warzyw, ale też mleka czy drobiu. Sektor przetwórstwa spożywczego wymaga rozwiniętych technologii, a projekt, na który podpisujemy dziś umowę, to właśnie element bardzo nowoczesnej drogi do lepszej jakości, transferu wiedzy do praktyki – powiedział marszałek Adam Struzik.

 

Jest to bardzo ważny dzień w życiu naszej uczelni. Podpisanie tej umowy to potwierdzenie osiągnięć SGGW. To początek tworzonego w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Centrum Współpracy z Gospodarką, którego zadaniem będzie transfer wiedzy do gospodarki, transfer osiągnięć naukowych bezpośrednio do przedsiębiorstw. Cieszymy się, że nasza uczelnia została dostrzeżona, bo nie tylko kształcimy, badamy, ale wprowadzamy również innowacyjność w gospodarkę i realizujemy inicjatywy mające wpływ na jej rozwój – dodał rektor uczelni prof. dr hab. Alojzy Szymański.

 

Projekt SGGW dotyczy sfery badawczo-rozwojowej i tworzy spójną całość z innymi podpisanymi ostatnio umowami dotyczącymi innowacyjności w regionie. Widać, że pojawia się szansa na to, by jednostki naukowe, uniwersytety ściśle wiązały się z gospodarką. To bardzo ważne dla województwa i dla kraju – podsumował wicemarszałek Krzysztof Grzegorz Strzałkowski.

 

Dzięki projektowi w regionie powstaną korporacyjne powiązania, które przyspieszą rozwój przedsiębiorstw zajmujących się agrobiznesem. Przedsięwzięcie jest w pełni nowatorskie – dotychczas agrobiznes nie doczekał się usług tworzonych na bazie bieżącego wykorzystania w biznesie dokonań nauki oraz wspólnego szukania innowacyjnych rozwiązań.

 

Efektem tej współpracy będzie internetowa platforma, która stanie się źródłem informacji o innowacjach w agrobiznesie. Umożliwi ona również przedsiębiorcom skupionym w klastrze bezpłatne korzystanie z pięciu nowatorskich usług – udostępnianych za pośrednictwem sieci Internet w ramach dwóch modułów: Food Safety i Food Professional.

 

Pierwszy z nich to dwie platformy on-line – do zarządzania łańcuchem dostaw i do doradztwa w zakresie zarządzania jakością. W ramach nich użytkownicy uzyskają dostęp do oprogramowania wspierającego śledzenie pochodzenia produktów (traceability) oraz umożliwiającego odwzorowywanie przepływu towarów w łańcuchu żywnościowym. Będą mieli również możliwość korzystania z usług doradczych świadczonych on-line.

 

Drugi moduł –Food Professional to przede wszystkim internetowe szkolenia – m.in. z bezpieczeństwa żywnościowego, higieny, prawa żywnościowego, międzynarodowego prawa transportowego, logistyki, pakowania, znakowania żywności. Drugi moduł umożliwi również wymianę informacji i pozyskiwanie inwestorów do realizowanych wspólnie projektów. Będzie on swego rodzaju giełdą pomysłów, na której członkowie klastra będą prezentować swoje pomysły oraz szukać dla nich finansowania. Moduł ten da też możliwość tworzenia on-line grup roboczych – zrzeszania osób realizujących konkretny projekt.

 

Całość rozwiązań zostanie oparta na najnowszych komponentach i technologiach w zakresie tworzenia oprogramowania. Wszystkie moduły platformy zostaną zintegrowane w ramach portalu Klastra Innowacji w Agrobiznesie. Architektura IT rozwiązania stworzonego w projekcie będzie miała charakter innowacji procesowej. W wyniku realizacji projektu sposób świadczenia usług przez Klaster Agrobiznesu uzyska charakter S2B (science to bussines).

 

Projekt jest niezwykle istotny nie tylko dla scalenia działań agrobiznesowych czy podniesienia ich jakości, ale również dla podniesienia konkurencyjności firm działających w tej branży.

 

 

Tytuł projektu:Klaster innowacji w agrobiznesie

Całkowita wartość projektu: 2 554 624,28

Kwota dofinansowania:2 171 430,63

Beneficjent: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Działanie 1.6. Wspieranie powiązań kooperacyjnych o znaczeniu regionalnym

Marta Milewska
Rzecznik Prasowy
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail: m.milewska@mazovia.pl

Edyta Al-Tawil
Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych
tel. 22 542 22 23, kom. 506 047 917
e-mail: media@mazowia.eu

Rzecznik prasowy SGGW
dr inż. Krzysztof Szwejk
tel. +48 22 593 10 07
fax. +48 22 593 19 98
tel. kom. 604 534 879
e-mail: rzecznik@sggw.pl
www.sggw.pl, www.sggw.tv

Pliki do pobrania

Rozmiar: 930 kB, Liczba pobrań: 173, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 438

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.