Informacje prasowe

Informacja prasowa - Najlepsze mazowieckie smakołyki 2011 roku nagrodzone!

2012.06.13 13:40 , aktualizacja: 2012.06.14 10:58

Autor: , Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak

 

Pagórki mazowieckie, chleb żytni z żurawiną, ser biały z Markowej Zagrody, słoneczny olej z zielonych mostów Narwi, krupnik kurpiowski czy jagoda z żubrówką to tylko niektóre z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w piątej już edycji konkursu o Laur Marszałka. Spośród 79 zgłoszonych przysmaków wybrano 14 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia. Nagrody producentom zwycięskich smakołyków wręczył marszałek Adam Struzik.

 

– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych smakołyków, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur i pieczołowitym ich odtwarzaniem – podkreśliłmarszałek Adam Struzik. – Sama nagroda jest z kolei nie tylko wyróżnieniem dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancją dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości.

 

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 79 produktów. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były również przetwory mleczne, sery oraz masła. Zgłoszono też przetwory owocowe i warzywne, miody oraz napoje – soki, nalewki oraz likiery. Kapituła konkursu wybrała spośród nich 14 najsmaczniejszych produktów i przyznała dwa wyróżnienia.

 

Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowieckie produkty konwencjonalne oraz mazowieckie produkty tradycyjne i naturalne. W drugiej z kategorii rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.

 

Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i funkcjonalności opakowania oraz metody wytwarzania.

 

Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.

 

Lista laureatów oraz opisy nagrodzonych produktów znajdują się w załączniku.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail: m.milewska@mazovia.pl
  • Pobierz: Jagoda z żubrówką
  • Pobierz: Kiełbasa ze strychu z...
  • Pobierz: Chleb żytni z żurawiną
  • Pobierz: Śmietana termizowna 18...
  • Pobierz: Tort okolicznościowy
  • Pobierz: Nalewka z czarnej porzeczki
  • Pobierz: Miód ostrowski...
  • Pobierz: Szynka z nogą
  • Pobierz: Pagórki mazowieckie
  • Pobierz: Słoneczny olej z Zielonych...
  • Pobierz: Syrop malinowy
  • Pobierz: Chleb gryczany na zakwasie
  • Pobierz: Krupnik kurpiowski
  • Pobierz: Kiełbasa mazowiecka...
  • Pobierz: Golądkowski miód z mniszka
  • Pobierz: Ser biały z Markowej...
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:
  • Pobierz:

Pliki do pobrania

Rozmiar: 105 kB, Liczba pobrań: 354, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 508 kB, Liczba pobrań: 395, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 199 kB, Liczba pobrań: 218, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 1065

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.