Informacja prasowa - SAMOWYSTARCZALNI ENERGETYCZNIE – czy to możliwe?

2012.12.11 14:30

Autor: , Wprowadzenie: Hanna Maliszewska

Gospodarstwa domowe samowystarczalne energetycznie czy energooszczędny hotel inteligentny to już nie tylko futurystyczne hasła. Staną się rzeczywistością w Jabłonnie dzięki pracom prowadzonym przez Centrum Badawcze tamtejszego PAN. Na ten projekt ośrodek otrzyma ponad 75,8 mln zł z UE. Poza tym będzie w tym zakresie współpracował z czołowymi firmami z sektora energetyki.

Umowę na unijne dofinansowanie podpisali dzisiaj Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Jarosław Mikielewicz – Dyrektor Instytutu Maszyn Przepływowych im. Roberta Szewalskiego Polskiej Akademii Nauk.

Bardzo się cieszę, że przy okazji podpisywania tej umowy doszło do spotkania samorządowców ze światem nauki. Rodzi się bowiem możliwość ważnej współpracy na przyszłość – rozpoczął marszałek Adam Struzik. – Projekt Polskiej Akademii Nauk jest jednym z największych tego typu projektów w naszym województwie. Mazowsze ma duży potencjał w źródłach energii odnawialnej, dlatego wiążemy z projektem PAN-u duże nadzieje. Liczymy na to, że dzięki tym badaniom uda się wykorzystać potencjał naszego regionu.

To dla nas wiodący projekt badawczy – ważny, bo dotyczący przede wszystkim kogeneracji energetycznej – dodał prof. Michał Kleiber, Prezes Polskiej Akademii Nauk. – Planujemy prowadzenie bardzo zróżnicowanych badań, ale co ważne wszystkie mają służyć praktycznemu zastosowaniu ich efektów.

Projekt zakłada utworzenie Centrum Badawczego, które składać się będzie z zespołu kilku – tematycznie spójnych – laboratoriów badawczych wraz z niezbędnym zapleczem hotelowo-seminaryjnym i infrastrukturą.

Będzie to baza laboratoryjna wykorzystywana zarówno do prowadzenia samodzielnych badań przez Instytut Maszyn Przepływowych PAN, jak i realizowanych we współpracy z innymi placówkami naukowymi PAN, wyższymi uczelniami i jednostkami badawczo-rozwojowymi, a także z wiodącymi firmami w sektorze energetyki.

Jednym z głównych celów Centrum Badawczego będzie tworzenie i dostosowywanie istniejących technologii do potrzeb i możliwości polskich gospodarstw. W szczególności dotyczy to tworzenia gospodarstw i gmin samowystarczalnych energetycznie oraz związanych z tym działań promocyjnych, doradczych i informacyjnych dla mieszkańców wsi i małych miast.

Najważniejszym elementem składowym Centrum będzie Energooszczędny Hotel Inteligentny (EDI). Ten unikalny w skali kraju kompleks badawczy i demonstracyjny pełnić będzie także funkcję hotelową i seminaryjną. EDI wyposażony zostanie we wzajemnie skojarzone i „inteligentnie” sterowane urządzenia zapewniające samowystarczalność energetyczną ze źródeł odnawialnych. Każde z tych urządzeń zostanie tak zaprojektowane i zlokalizowane w obrębie jednostki hotelowej, że będzie mogło stanowić odrębne stanowisko do prac badawczych. Do głównych zadań Centrum będzie należało prowadzenie m.in. prac badawczych dotyczących: strategii rozwoju nowych źródeł energii, odnawialnych i niekonwencjonalnych źródeł energii, biopaliw, ekologicznych skutków konwersji energii, a także wdrażanie nowych technologii z obszaru nowych i odnawialnych źródeł energii oraz akumulacji energii.

Tytuł projektu: Centrum Badawcze Polskiej Akademii Nauk „Konwersja energii i źródła odnawialne w gminie Jabłonna”

Wartość projektu:92 749 792,72 zł

Wysokość dofinansowania:75 832 687

Beneficjent:Instytut Maszyn Przepływowych Roberta Szewalskiego Polskiego Akademii Nauk