Informacja prasowa - Kolejne mazowieckie szpitale będą spółkami

2012.12.18 15:45

Autor: , Wprowadzenie: Anna Maria Skorża

Radni województwa mazowieckiego podjęli decyzję o przekształceniu w spółki: placówkę zdrowia ATTIS, szpital „Drewnica” w Ząbkach oraz wojewódzki szpital w Radomiu. – Jeśli teraz nie podejmiemy takiej decyzji, według nowych przepisów już po czerwcu przyszłego roku będziemy zmuszeni równocześnie przekształcać kilkanaście szpitali. Lepiej więc proces ten rozłożyć w czasie i przeprowadzić go z należytą starannością – uzasadnia decyzję marszałek województwa.

Nowe przepisy zapisane w ustawie o działalności leczniczejnie pozostawiają samorządom wyboru. Te z nich, którenie przekształciły swoich szpitali w spółki, będą musiały w przeciągu trzech miesięcy od zatwierdzenia finansowego sprawozdania rocznego szpitala za poprzedni rok (przypada to na czerwiec) pokryć ich ujemny wynik finansowy. W przypadku niewywiązania się z tego obowiązku w ciągu 12 miesięcy będą zmuszone do przekształcenia szpitala w spółkę kapitałową lub jednostkę budżetową, albo do jego likwidacji.

Przekształcenie szpitala w spółkę będzie możliwe bez konieczności uprzedniej likwidacji spzoz, tak jak to było w przypadku pierwszych pięciu mazowieckich szpitali. Wówczas równocześnie rejestrowane były spółki ze 100 proc. udziałem samorządu województwa i toczyła się likwidacja szpitala. W świetle nowych przepisów powstająca w wyniku przekształcenia spółka będzie następcą prawnym spzoz, przejmując jego prawa i obowiązki. Ponadto, samorządy, które zdecydują się na przekształcenie szpitali, będą mogły skorzystać z tzw. planu C. Budżet państwa przeznaczył na ten cel w skali kraju 1,4 mld zł, z czego na 2013 r. – 600 mln zł.

Co zmiana oznacza dla szpitala?W 2009 r. Samorząd Województwa Mazowieckiego przekształcił pięć podległych mu zakładów opieki zdrowotnej: Wojewódzki Szpital Bródnowski, Mazowieckie Centrum Neuropsychiatrii i Rehabilitacji Dzieci i Młodzieży w Zagórzu, Wojewódzkie Centrum Stomatologii w Warszawie, Centrum Rehabilitacji im. Prof. M. Weissa STOCER w Konstancinie Jeziornie oraz Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Siedlcach. Dotychczasowe doświadczenia większości przekształconych szpitali pokazują, że placówki zyskują szansę rozwoju i poszerzenia oferty medycznej.

Przekształcone w spółki szpitale świadczą usługi zarówno w oparciu o kontrakty z NFZ, jaki i w ramach usług dodatkowych tzw. komercyjnych. To stwarza możliwość podreperowania budżetu placówki oraz ułatwia jej rozwój. Przekształcenie w spółkę to także możliwość konkurowania z placówkami prywatnymi, poszerzania oferty lekarskiej i pełne wykorzystanie kadry lekarskiej. Dla pacjentów szpitali oznacza to przede wszystkim szybszy i łatwiejszy dostęp do specjalistów, skrócenie czasu oczekiwania na zabiegi, a także możliwość skorzystania z dodatkowej oferty komercyjnej.

I tak, szpital Bródnowski oraz Mazowieckie Centrum Rehabilitacji – STOCER odnotowały zwiększenie liczby hospitalizacji oraz udzielonych porad ambulatoryjnych. Ponadto, ustabilizowała się ich sytuacja finansowa – zamiast strat placówki zaczęły przynosić zyski. Pacjenci przekształconych szpitali zyskali większą dostępność do oferowanych świadczeń, a także możliwość skorzystania z konsultacji profesorskich oraz z oferty komercyjnych badań diagnostycznych i laboratoryjnych. Zmniejszył się również czas oczekiwania na zabiegi planowe.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski