Jak Mazowsze wyda 1,8 mld euro z Unii

2007.03.05 00:00

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Administrator

KONFERENCJA PRASOWA, na której zostanie przedstawiony Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego

Urząd Marszałkowski, ul. Skoczylasa 4, sala konferencyjna, II piętro

(jutro) 6 marca 2007 r., godz. 12.00

6 marca mija termin przekazania regionalnych Programów Operacyjnych województw do Komisji Europejskiej. RPO Mazowsza jest już w Brukseli. Na co władze województwa zamierzają przeznaczyć największe środki, jak wyglądać będzie proces ubiegania się o wsparcie, jakie ułatwienia przewidziano dla beneficjentów? Na te pytania odpowiedzą: Marszałek Województwa Mazowieckiego, Adam Struzik, Wicemarszałek, Jacek Kozłowski oraz Dyrektor Departamentu Strategii i Rozwoju Regionalnego, Jan Kukułka.

Mazowsze, na najbliższe siedem lat, ma do podziału 1,8 mld euro. Od tego, w jaki sposób zostaną rozdysponowane te środki, będzie zależał dalszy rozwój regionu.

W tej perspektywie finansowej zarządy województw po raz pierwszy wystąpią w roli instytucji zarządzających regionalnymi programami operacyjnymi. Decyzja ta pozwoliła na dostosowanie poszczególnych programów do rzeczywistych potrzeb województw. Jest to również szansa na uproszczenie procedur i usprawnienie działań.

Co ważne, Samorząd Województwa Mazowieckiego, jako jedyny w kraju, przeprowadził badania, mające na celu potwierdzenie, czy priorytety, jakimi kierowano się przy tworzeniu RPO, pokrywają się z oczekiwaniami mieszkańców.

Serdecznie zapraszamy