Informacje prasowe
Informacja prasowa - Najsmaczniejsze fotografie kulinarne już wybrane!
2019.08.09 14:55
Autor: , Wprowadzenie: Karolina Ołdakowska
Poznaliśmy laureatów Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Wiedzą oni nie tylko jak zrobić dobre zdjęcia, ale także jak przekonać nas do zjedzenia prezentowanych na nim smakołyków. Kreatywnych pomysłów, apetycznych ujęć i smakowitego kadru w tej edycji konkursu z pewnością nie brakowało. Pierwsze miejsca w poszczególnych kategoriach zajęły Agnieszka Bauman, Marta Bukowska i Marianna Sobieraj.
Już po raz drugi samorząd Mazowsza zorganizował konkurs fotografii kulinarnej. Jego celem jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu. I w tym roku to się udało. Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza.
Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii:
1. „Z Listy Produktów Tradycyjnych” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza
Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.
2. Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu certyfikowanego logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.
Laureatami II edycji Konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali:
Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”
- miejsce:
Agnieszka Bauman
Podkategoria: Warzywa i owoce
Nazwa potrawy/produktu: Gruszki „Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne
- miejsce:
Anna Poławska
Podkategoria: Napoje
Nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne
- miejsce:
Michał Cholewiński
Podkategoria: Warzywa i owoce
Nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym
Wyróżnienia:
- Hanna Kowalska
Podkategoria: Produkty mięsne
Nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała
- Marta Garwoła
Podkategoria: Oleje i tłuszcze
Nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone
- Lena Dymczyk
Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
Nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem
- Julia Rogulska
Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
Nazwa potrawy/produktu: Pierogi
- Monika Lutkiewicz
Podkategoria: Napoje
Nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka
Kategoria „Z Listy Produktów Tradycyjnych”
Podkategoria: Warzywa i owoce:
- miejsce:
Marta Bukowska
Nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek
- miejsce:
Monika Lutkiewicz
Nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu
- miejsce:
Michał Cholewiński
Nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem
Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
- miejsce:
Marianna Sobieraj
Nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi
- miejsce:
Katarzyna Prosińska
Nazwa potrawy/produktu: Rejbak
- miejsce:
Anna Poławska
Nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail: rzecznik@mazovia.pl
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 108
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.