Informacje prasowe

Informacja prasowa - Autorzy najsmaczniejszych fotografii kulinarnych nagrodzeni!

2019.08.29 15:25 , aktualizacja: 2019.08.29 16:08

Autor: , Wprowadzenie: Katarzyna Bernaciak

Nagrody w konkursie fotografii kulinarnej już wręczone. Laureaci przekonali nas, że wiedzą nie tylko jak zrobić dobre zdjęcia, ale także jak przekonać nas do zjedzenia prezentowanych na nich smakołyków. Kreatywnych pomysłów i apetycznych ujęć w tej edycji konkursu z pewnością nie brakowało. Dziś podczas uroczystości nagrody wręczył marszałek Adam Struzik.

 

Już po raz drugi samorząd Mazowsza zorganizował konkurs fotografii kulinarnej. Jego celem jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu. I w tym roku to się udało. Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza.

 

Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii:

 

  • „Z Listy Produktów Tradycyjnych” –  w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza

 

Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.

 

  • Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną  interpretację przedstawienia potrawy lub produktu certyfikowanego logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

 

Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.

 

Wszyscy laureaci otrzymają bony do sklepu RTV euro AGD o wartości: I miejsce 760 zł, II miejsce 700 zł, III miejsce 650 zł oraz wyróżnienia 600 zł.

 

Najlepszymi w II edycji konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali:

 

Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”

  1. miejsce:

Agnieszka Bauman

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Gruszki „Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne

  1. miejsce:

Anna Poławska

Podkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne 

  1. miejsce:

Michał Cholewiński

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym

Wyróżnienia:

  1. Hanna Kowalska

Podkategoria: Produkty mięsne

Nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała

  1. Marta Garwoła

Podkategoria: Oleje i tłuszcze

Nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone

  1. Lena Dymczyk

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem

  1. Julia Rogulska

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pierogi

  1. Monika Lutkiewicz

Podkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka

 

Kategoria „Z Listy Produktów Tradycyjnych”

Podkategoria: Warzywa i owoce:

  1. miejsce:

Marta Bukowska

Nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek

  1. miejsce:

Monika Lutkiewicz

Nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu

  1. miejsce:

Michał Cholewiński

Nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

  1. miejsce:

Marianna Sobieraj

Nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi

  1. miejsce:

Katarzyna Prosińska

Nazwa potrawy/produktu: Rejbak

  1. miejsce:

Anna Poławska

Nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie

 

 

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail: rzecznik@mazovia.pl

Pliki do pobrania

Rozmiar: 75 kB, Liczba pobrań: 88
Rozmiar: 494 kB, Liczba pobrań: 40

Liczba wyświetleń: 164

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.