Informacje prasowe

Informacja prasowa - Blisko 138 tys. zł na remonty strażnic w powiatach ostrołęckim i makowskim

2020.06.15 12:40 , aktualizacja: 2020.06.15 15:25

Autor: , Wprowadzenie: Karolina Ołdakowska

BLISKO 138 TYS. ZŁ NA REMONTY STRAŻNIC W POWIATACH OSTROŁĘCKIM I MAKOWSKIM

Dzięki wsparciu samorządu województwa mazowieckiego w wysokości 138 tys. zł w  powiatach ostrołęckim i makowskim wyremontowanych zostanie 7 strażnic OSP. Dziś umowy w tej sprawie podpisały Elżebieta Lanc i Janina Ewa Orzełowska, członkowie zarządu województwa mazowieckiego.

– To nie jedyny nasz program pomocowy, który kierujemy do naszych mazowieckich jednostek OSP. Przekazujemy środki na specjalistyczny sprzęt i wozy ratownicze, a ostatnio przekazaliśmy także wsparcie na zakup środków ochronnych. Teraz czas na strażnice Elżbieta Lanc, członek zarządu województwa mazowieckiego.

Na remonty posadzek, dachów, elewacji i stolarki okiennej czy instalacji elektrycznej mazowieckich strażnic samorząd Mazowsza przekazał 3 mln zł. W powiatach ostrołęckim i makowskim do 7 jednostek OSP trafi ponad 138 tys. zł. Dzięki tym środkom zostaną wyremontowane strażnice OSP Brodowe Łąki, OSP Pasieki, OSP Dylewo, OSP Ostrołęka, OSP Rzekuń, OSP Łęg Przedmiejski oraz OSP ORŁOWO.

– Strażnice to miejsce pracy naszych mazowieckich strażaków ochotników, ale nie tylko. Doskonale wiemy, że często to także ośrodki kulturalne i miejsca integracji lokalnych mieszkańców. Muszą więc być bezpieczne, a niektóre z nich wymagają pilnego remontu. Dlatego podjęliśmy decyzję o wsparciu i odnowieniu mazowieckich strażnic – dodaje Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego.

Lista jednostek OSP z powiatów ostrołęckiego i makowskiego, które otrzymały dofinansowanie na remont strażnicy:

Lp.

Wnioskodawca