Informacje prasowe

Informacja prasowa - Blisko 154 tys. zł na remonty strażnic w powiatach sokołowskim i węgrowskim

2020.06.29 14:30

Autor: , Wprowadzenie: Eliza Albrechcińska

Dzięki wsparciu samorządu województwa mazowieckiego w wysokości 154 tys. zł w  powiatach sokołowskim i węgrowskim wyremontowanych zostanie 8 strażnic OSP. Dziś umowy w tej sprawie podpisały Elżbieta Lanc i Janina Ewa Orzełowska, członkowie zarządu województwa mazowieckiego.

– To nie jedyny nasz program pomocowy, który kierujemy do naszych mazowieckich jednostek OSP. Przekazujemy środki na specjalistyczny sprzęt i wozy ratownicze, a ostatnio przekazaliśmy także wsparcie na zakup środków ochronnych. Teraz czas na strażnice

Elżbieta Lanc, członek zarządu województwa mazowieckiego.

Na remonty posadzek, dachów, elewacji i stolarki okiennej czy instalacji elektrycznej mazowieckich strażnic samorząd Mazowsza przekazał 3 mln zł. W powiatach sokołowskim i węgrowskim do 8 jednostek OSP trafi ponad 154 tys. zł. Dzięki tym środkom zostaną wyremontowane strażnice OSP Rozbity Kamień, OSP Bujały Gniewosze, OSP Trzciniec Mały, OSP Leśnogóra, OSP Gwizdały, OSP Zieleniec, OSP Wrotnów oraz OSP Stare Lipki.

– Strażnice to miejsce pracy naszych mazowieckich strażaków ochotników, ale nie tylko. Doskonale wiemy, że często to także ośrodki kulturalne i miejsca integracji lokalnych mieszkańców. Muszą więc być bezpieczne, a niektóre z nich wymagają pilnego remontu. Dlatego podjęliśmy decyzję o wsparciu i odnowieniu mazowieckich strażnic

– dodaje Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego.

Lista jednostek OSP z powiatów sokołowskiego i węgrowskiego, które otrzymały dofinansowanie na remont strażnicy:

Lp.

Wnioskodawca