Informacje prasowe
Konkurs o Laur Marszałka za najlepszy produkt żywnościowy na Mazowszu
2007.10.05 00:00
Autor: Administrator, Wprowadzenie: JakubWojna
Najsmaczniejsze i najzdrowsze wyroby piekarnicze, cukiernicze, wędliny, sery, przetwory owocowe i warzywne, a także miody oraz napoje, mogą stanąć do konkursu o Laur Marszałka za Najlepszy Produkt Żywnościowy na Mazowszu. Zgłoszenia można przesyłać do 31 grudnia 2007.
Celem konkursu jest promocja najlepszych, najsmaczniejszych, najzdrowszych, a także tradycyjnych produktów żywnościowych wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Konkurs ma za zadanie wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa.
W konkursie przewidziano dwie kategorie: mazowiecki produkt żywnościowy oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. W obu kategoriach oceniane będą: wyroby piekarnicze i cukiernicze, wyroby mączne, wędliny, przetwory mięsne, sery i inne przetwory mleczne, przetwory owocowe i warzywne, miody oraz napoje.
W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny mogą wziąć udział produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, są wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów mogą też pochodzić z upraw ekologicznych lub rolnictwa zintegrowanego.
Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie nie tylko firm komercyjnych, ale także organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takich jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne. Warunkiem jest jednak udokumentowanie działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na różnego rodzaju targach, wystawach, lokalnych imprezach itp.
Ważne też, aby zgłoszony produkt był powtarzalny, co umożliwi jego promocję po konkursie.
Zgłoszenia przyjmowane będą do 31 grudnia 2007 roku. Rozstrzygnięcie konkursu i uroczyste wręczenie nagród nastąpi w drugiej połowie marca 2008 roku.
Regulamin konkursu i kartę zgłoszenia, która stanowi załącznik do regulaminu, można znaleźć na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego www.mazovia.pl w dziale komunikaty/ogłoszenia.
Celem konkursu jest promocja najlepszych, najsmaczniejszych, najzdrowszych, a także tradycyjnych produktów żywnościowych wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Konkurs ma za zadanie wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa.
W konkursie przewidziano dwie kategorie: mazowiecki produkt żywnościowy oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. W obu kategoriach oceniane będą: wyroby piekarnicze i cukiernicze, wyroby mączne, wędliny, przetwory mięsne, sery i inne przetwory mleczne, przetwory owocowe i warzywne, miody oraz napoje.
W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny mogą wziąć udział produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, są wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów mogą też pochodzić z upraw ekologicznych lub rolnictwa zintegrowanego.
Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie nie tylko firm komercyjnych, ale także organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takich jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne. Warunkiem jest jednak udokumentowanie działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na różnego rodzaju targach, wystawach, lokalnych imprezach itp.
Ważne też, aby zgłoszony produkt był powtarzalny, co umożliwi jego promocję po konkursie.
Zgłoszenia przyjmowane będą do 31 grudnia 2007 roku. Rozstrzygnięcie konkursu i uroczyste wręczenie nagród nastąpi w drugiej połowie marca 2008 roku.
Regulamin konkursu i kartę zgłoszenia, która stanowi załącznik do regulaminu, można znaleźć na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego www.mazovia.pl w dziale komunikaty/ogłoszenia.
Liczba wyświetleń: 349
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.