Informacje prasowe

Informacja prasowa - Laur Marszałka dla Mazowieckich Smakołyków przyznany!

2008.04.24 00:00 , aktualizacja: 2010.05.17 09:55

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Administrator

I edycja Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2007 roku rozstrzygnięta. O tytuł ubiegało 80 przysmaków, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Nagrody otrzymało 11 z nich, m.in. Chleb „Staropolski”, Twaróg „Garwoliński” delikatesowy półtłusty, Sękacz Zaniewicza, Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha i Likier Benedyktyński. Wręczenie nagród odbyło się 24 kwietnia br. w Warszawie.

Wyłaniając laureatów Kapituła Konkursu brała pod uwagę: smak produktu, jego walory wizualne, estetykę i funkcjonalność opakowania oraz metodę wytwarzania. Każdy przysmak mógł uzyskać maksymalnie 35 punktów.

– Cieszę się, że do pierwszej edycji konkursu zgłosiło się tak wielu mazowieckich producentów. Świadczy to o rosnącym zainteresowaniu zdrowymi, tradycyjnymi produktami, zarówno wśród producentów, jak i konsumentów. Mam nadzieję, że moda na tradycyjną i ekologiczną żywność na dobre zagości na Mazowszu – podkreśla Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego.

Celem konkursu jest promocja najlepszych, najsmaczniejszych, najzdrowszych oraz tradycyjnych produktów spożywczych wytwarzanych na Mazowszu. Konkurs miał za zadanie wyłonić i nagrodzić producentów, wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa.

– Warto pamiętać, że w wielu mazowieckich wsiach i miastach wytwarza się zapomniane produkty żywnościowe w oparciu o stare receptury pradziadów. Optymizmem napawa fakt, że ta wykwintna i oryginalna żywność, cieszy się rosnącym zainteresowaniem – dodaje Piotr Szprendałowicz, Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego.

Mazowieckie Produkty Żywnościowe i Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne oceniane były w następujących podkategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze i inne wyroby mączne, wędliny oraz przetwory mięsne, sery i inne przetwory mleczne, przetwory owocowe i warzywne, miody oraz napoje.

W kategorii Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.

Konkurs skierowany był nie tylko do firm komercyjnych, ale również do organizacji takich jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych oraz do osób fizycznych. Warunkiem było udokumentowanie działalności certyfikatami, dyplomami lub zaświadczeniami, potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, lokalnych imprezach itp.

Marta Milewska

Rzecznik Prasowy

Pliki do pobrania

Rozmiar: 248 kB, Liczba pobrań: 1429, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 798

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.