V Forum Państw Grupy Wyszehradzkiej na Mazowszu

2008.06.26 00:00

Autor: Administrator, Wprowadzenie: JakubWojna

W dniach 25-26 czerwca 2008 r. na Mazowszu odbyło się V Forum Regionów Państw Grupy Wyszehradzkiej. Tematem tegorocznego Forum była „Ochrona środowiska i odnawialne źródła energii”.

Podczas spotkania zwrócono uwagę na znaczenie racjonalnego wykorzystania energii, w tym uzyskanej ze źródeł odnawialnych. Wspieranie rozwoju odnawialnych źródeł energii staje się coraz poważniejszym wyzwaniem dla niemalże wszystkich regionów. Niezbędne jest więc podejmowanie przedsięwzięć dążących do poszukiwanie nowych źródeł energii, których wykorzystanie nie będzie skutkowało pogorszeniem stanu środowiska. Spotkanie zakończyło podpisanie Deklaracji V Forum Regionów Państw Grupy Wyszehradzkiej.

W tegorocznym Forum, podobnie jak w latach poprzednich, wzięli udział Marszałkowie Województw (Polska), Przewodniczący Samorządowych Województw (Słowacja), Hetmani Województw (Czechy), Przewodniczący Zgromadzeń Ogólnych Komitatów (Węgry) z regionów Państw Grupy Wyszehradzkiej, przedstawiciele Ambasad Czech, Słowacji i Węgier w Polsce oraz Ambasad RP w Czechach, na Słowacji i Węgrzech, przedstawiciel Funduszu Wyszehradzkiego oraz Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Kolejne VI Forum Regionów odbędzie się w Komitacie Vas na Węgrzech.

Organizacja V Forum Regionów Państw Grupy Wyszehradzkiej była współfinansowana ze środków Funduszu Wyszehradzkiego.

Grupa Wyszehradzka tzw. Czworokąt Wyszehradzki została powołana w celu wzmocnienia współpracy z krajami, zwłaszcza sąsiadującymi oraz stabilności w rejonie Europy Środkowej. Grupa Wyszehradzka skupia cztery kraje regionu środkowoeuropejskiego – Czechy, Węgry, Polskę i Słowację. Na poziomie regionalnym w jej skład wchodzi 59 regionów (16 województw polskich, 16 – czeskich, 8 – słowackich, a także 19 komitetów węgierskich) oraz dwa wydzielone miasta stołeczne – Praga i Budapeszt.

Rozmiar: 4861 kB, Liczba pobrań: 235, Prezentacja (PPT)
Rozmiar: 253 kB, Liczba pobrań: 228, Dokument programu Microsoft Word