Informacje prasowe

Informacja prasowa - Laur Marszałka dla mazowieckich smakołyków 2008 przyznany!

2009.03.30 00:00

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Anna Groszyk-Książak

II edycja Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2008 roku rozstrzygnięta. O tytuł ubiegały się 63 przysmaki wytwarzane przez mazowieckich producentów. Nagrody otrzymało 12 z nich, m.in. ser królewski, szynka z nogą, piwo „Ciechan Miodowe”, chleb razowy Ratuszowy czy miód kurpiowski. Wręczenie nagród odbyło się 30 marca br. w Warszawie.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 63 produkty. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, szynki i kiełbasy oraz sery: twarogowe i żółte, mleko, przetwory owocowe i warzywne, jabłka i papryki. Zgłoszono również miody: wielokwiatowe, kremowane i miody z propolisem, nalewki, piwa, miody pitne, a także – co jest warte szczególnego podkreślenia, produkowane na południu Mazowsza wino gronowe.

- Trzeba promować to, co dobre. Mazowsze ma olbrzymią tradycję kulinarną, którą warto pielęgnować. Chcielibyśmy, aby Laur Marszałka stał się prestiżowym znakiem, ułatwiającym konsumentom wybór żywności o naprawdę wysokiej jakości – powiedział Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

Konkurs podzielony był na dwie kategorie: mazowiecki produkt żywnościowy (konwencjonalny) oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. Oceniano w nim następujące produkty: wyroby piekarnicze, cukiernicze i inne wyroby mączne, wędliny oraz przetwory mięsne, sery i inne przetwory mleczne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody oraz napoje.

- Konkurs ma za zadanie wyłonienie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej. Jest okazją do zaprezentowania przez producentów próbki swoich możliwości, promocji ich firmy czy regionu – podkreśla Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Piotr Szprendałowicz.

W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.

Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i funkcjonalności opakowania oraz metody wytwarzania.

Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.

Marta Milewska
Rzecznik Prasowy
Urzędu Marszałkowskiego
Województwa Mazowieckiego

Pliki do pobrania

Rozmiar: 115 kB, Liczba pobrań: 231, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 97 kB, Liczba pobrań: 521, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 2566 kB, Liczba pobrań: 225, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2604 kB, Liczba pobrań: 254, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 1998 kB, Liczba pobrań: 191, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 586 kB, Liczba pobrań: 213, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2628 kB, Liczba pobrań: 201, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 1942 kB, Liczba pobrań: 184, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 825 kB, Liczba pobrań: 191, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 923 kB, Liczba pobrań: 157, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 1274 kB, Liczba pobrań: 217, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 817 kB, Liczba pobrań: 181, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 1286 kB, Liczba pobrań: 209, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 1730 kB, Liczba pobrań: 189, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 1553 kB, Liczba pobrań: 202, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2051 kB, Liczba pobrań: 10975, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 615 kB, Liczba pobrań: 238, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2610 kB, Liczba pobrań: 220, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 2049 kB, Liczba pobrań: 194, Plik graficzny (JPG)
Rozmiar: 238 kB, Liczba pobrań: 156, Plik graficzny (JPG)

Liczba wyświetleń: 779

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.