Zaproszenie - Nagrody dla zasłużonych strażaków

2010.12.08 13:30

Autor: , Wprowadzenie: Eliza Albrechcińska

Wręczenie nagród Strażaka Miesiąca Województwa Mazowieckiego

Siedziba Urzędu Marszałkowskiego Województwa w Warszawie, ul. Jagiellońska 26, sala konferencyjna, IV piętro

9 grudnia 2010 r. (czwartek), godz. 15.30

Adam Struzik marszałek województwa mazowieckiego nagrodzi dwóch strażaków ochotników. Druhowie Wiesław Zaraś oraz Marek Dąbrowski należący do OSP w Nowym Mieście nad Pilicą otrzymają tytuł „Strażaka Miesiąca Października 2010”. Obaj ochotnicy wykazali się profesjonalizmem i poświęceniem w akcji ratowniczej jednego z najtragiczniejszych w ostatnich latach wypadków samochodowych na Mazowszu.

12 października br. w okolicach Nowego Miasta nad Pilicą, na drodze wojewódzkiej nr 707 o godz. 6.18 doszło do zderzenia czołowego dwóch samochodów – Volkswagena Transportera z ciężarowym Volvo. Po upływie sześciu minut, o godz. 6.24, na miejscu wypadku zjawiły się dwa wozy ratowniczo-gaśnicze z dwunastoosobową załogą strażaków-ochotników, dowodzoną przez druha Wiesława Zarasia.  To on do momentu przybycia strażaków z Państwowych Straży Pożarnych kierował akcją ratowniczą. Druh Marek Dąbrowski nie tylko kierował jednym z samochodów strażackich, ale wykazał się podczas akcji ratunkowej szczególnym zaangażowaniem i poświęceniem.

W wyniku tragicznego wypadku na miejscu zginęło szesnastu pasażerów busa. Pozostałe dwie ofiary z ciężkimi obrażeniami trafiły do szpitali w Radomiu i Nowym Mieście. Pomimo reanimacji, nie udało się ich uratować. Lekko ranny kierowca samochodu ciężarowego został przetransportowany do szpitala w Grójcu.

Druh Wiesław Zaraś od wielu lat jest prezesem jednostki OSP w Nowym Mieście nad Pilicą. Wraz z druhem Markiem Dąbrowskim należą do wiodącej jednostki straży, która działa w Krajowym Systemie Ratowniczo-Gaśniczym. Obaj wyróżnieni druhowie biorą czynny udział w działaniach jednostki w zakresie ratownictwa technicznego i drogowego oraz gaszenia pożarów. Poprzez udział w specjalistycznych szkoleniach stale podnoszą swoje kwalifikacje – są m.in. przeszkolonymi ratownikami kwalifikowanej pierwszej pomocy medycznej.

Kandydatów do nagrody typuje Zarząd Oddziału Wojewódzkiego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych Rzeczypospolitej Polskiej Województwa Mazowieckiego.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski